Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.12.09

Η γαλαξιακή μήτρα

To Ηubble ανοίγει τους διαστημικούς ορίζοντες

Η επιτυχής αναβάθμιση του του διαστημικού τηλεσκοπίου Ηubble έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το ‘μάτι’ του διεισδύει εκεί που δεν ήταν δυνατόν να διεισδύσει μέχρι τώρα ανθρώπινο μάτι.
Δεν αναφερόμαστε σε γαλαξίες που μας ζαλίζουν με τις αστρονομικές ηλικίες τους. Μιλάμε για τη γειτονιά μας. Το δικό μας γαλαξία.
Έτσι το Ηubble κατέγραψε κάθε δυνατή λεπτομέρεια στην περιοχή R136 που βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν από τους μικρούς γαλαξίες του γαλαξιακού σμήνους στο οποίο ανήκει και ο δικός μας γαλαξίας.
Αποστάσεις που προκαλούν την ανυπαρξία μας.
Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου απέχει περίπου 170.000 έτη φωτός από εμάς και η διάμετρός του φθάνει τα 34.000 έτη φωτός, είναι δηλαδή τρεις φορές μικρότερη από αυτήν του δικού μας γαλαξία. Η περιοχή R136 είναι ένα γιγαντιαίο εργαστήριο παραγωγής άστρων, το οποίο μάλιστα δημιουργήθηκε πρόσφατα, αφού τα άστρα εκεί έχουν ηλικία λίγων εκατ. ετών.
Εκεί οι επιστήμονες τα χάνουν κυριολεκτικά. Είναι η περιοχή «παραγωγής νέων άστρων».
Πρόκειται για την πιο «γόνιμη» περιοχή στη γαλαξιακή μας γειτονιά, αφού δεν υπάρχει ούτε στον δικό μας γαλαξία ούτε σε κάποιον άλλον στο γαλαξιακό μας σμήνος περιοχή δημιουργίας άστρων με τόσο μεγάλο εύρος αλλά και παραγωγικότητα όσο η εικονιζόμενη.
Θα μπορούσαμε, ίσως, να πούμε πως πρόκειται για μια γαλαξιακή μήτρα που γεννά τα νέα αστέρια που θα ωριμάσουν όταν το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν θα υπάρχει...