Να ακολουθήσουν την σύσταση της Κομισιόν υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη ο ΥΠΕΞ της χώρας Αντ.Μιλόσοσκι στο περιθώριο της 17ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ. Συμφώνησε με την ελληνική πλευρά ότι το θέμα της ονομασίας συζητείται μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να φέρει κάτι νέο και στη συζήτηση για το θέμα.
Ο κ. Μιλόσοσκι τάχθηκε με νεότερες δηλώσεις του υπέρ της αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Αναφερόμενος στις προβλέψεις της μεταβατικής συμφωνίας, ο κ. Μιλόσοσκι είπε ότι η «αναβάθμιση των Γραφείων Συνδέσμου σε επίπεδο πρεσβειών θα δώσει ώθηση στις διμερείς σχέσεις και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, που είναι πολύ δραστήρια, θα διευκολύνει τη δουλειά της». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να σκεφτούμε επίσης την υπογραφή μια διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική πλευρά θα τα σκεφτεί σοβαρά και στο μέλλον θα δούμε τι από αυτά είναι εφικτό να γίνει».
Σχετικά με το θέμα της ονομασίας που εκκρεμεί, ο κ. Μιλόσοσκι συμφώνησε με την ελληνική θέση ότι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να διαταραχθεί. «Η διαδικασία βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη. Η πρόθεση δεν είναι να υποκαταστήσουμε τη διαδικασία» είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι «η κυβέρνηση είναι νέα για τους Έλληνες, αλλά αν φέρνει κάτι νέο για μάς, θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα να υιοθετήσει νέα θέση τον Δεκέμβριο. Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος να σκεφθούμε τα πράγματα, τα κέρδη και τις ζημίες, από ενδεχόμενο μπλοκάρισμα των αποφάσεων».
Ωστόσο, ο κ. Μιλόσοσκι έριξε τις ευθύνες στην ευρωπαϊκή πλευρά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, για δεύτερη φορά στην ιστορία της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει διαφορετική θέση από αυτήν που προτείνει η Κομισιόν. Είχε συμβεί το 1981, που η Κομισιόν είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας».
Ο κ. Μιλόσοσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με πολιτική βούληση θα ακολουθήσει την πρόταση της Κομισιόν, γιατί «η έναρξη διαπραγματεύσεων θα βοηθήσει τη χώρα να είναι πιο σταθερή, να αναπτυχθεί, γιατί άλλωστε η Μακεδονία ήταν πάντοτε ένας καλός γείτονας και δεν προκαλούσε προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή».
Χαρακτήρισε την απόφαση που πρόκειται να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης». Θα περιμέναμε ότι όλα τα μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουν την σύσταση της Επιτροπής ότι η ΠΓΔΜ «έχει εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.
ΤΑ ΝΕΑ