Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.12.09

Επιτέλους Πρώτοι! ...στη διαφθορά...

Απογοητευτική η εικόνα σε επίπεδο τοπικών και περιφερειακών θεσμών

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη διαφθορά σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

Σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται η διαφθορά στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το 98% των Ελλήνων εκτιμά ότι η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την κακή εικόνα της χώρας μας και την απαξίωσή της από τους ευρωπαϊκούς εταίρους.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.,τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 96% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην Ένωση (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι “υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς θεσμούς στη χώρα τους”.
Ακόμη, το 96% των Ελλήνων (+3% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην Ε.Ε. (+8% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι “υπάρχει διαφθορά στους περιφερειακούς θεσμούς στη χώρα τους”.
Ωστόσο, μελανή καταγράφεται η εικόνα και για την ποιότητα λειτουργίας των κοινοτικών μηχανισμών, καθώς το 85% των Ελλήνων (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 76% των πολιτών στην Ε.Ε. (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι “υπάρχει διαφθορά στα θεσμικά όργανα της Ένωσης”.
Τέλος, το 57% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των πολιτικών στις χώρες τους,το 52% εκτιμά ότι υπάρχει ανάλογο πρόβλημα μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 51% πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στις διαδικασίες χορήγησης άδειας κατασκευής.
Η δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου διενεργήθηκε κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης των 27.