Απέτυχε η φιλοσκοπιανή σουηδική προεδρία να περάσει στο χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη θέση της να αρχίσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα τον Μάρτιο του 2010. Η Κομισιόν θα επανέλθει στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της επόμενης (εξάμηνης, ισπανικής) προεδρίας»
Δεν κατάφερε η φιλοσκοπιανή σουηδική προεδρία να περάσει στο χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη θέση της να αρχίσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα τον Μάρτιο του 2010 εξαιτίας της έντονης αντίρρησης της Ελλάδας η οποία επέμεινε στην ανάγκη, προ των διαπραγματεύσεων αυτών, να έχει προηγηθεί η επίλυση του θέματος της ονομασίας της.
Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις χθες και προχθές με τον προεδρεύοντα Σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλτ ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας πέτυχε στα συμπεράσματα αυτού του συμβουλίου την εγγραφή μιας διατύπωσης που εξυπηρετεί τις ελληνικές επιδιώξεις, σύμφωνα με την οποία «το Συμβούλιο των Υπουργών σημειώνει ότι η Κομισιόν συστήνει (σ.σ. για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων της Κοινότητας με τα Σκόπια) την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και θα επανέλθει σ' αυτό το ζήτημα κατά την διάρκεια της επόμενης (εξάμηνης, ισπανικής) προεδρίας» .
Η μετάθεση της συζήτησης βασίστηκε στο επιχείρημα της Ελλάδας που υποστήριξαν και άλλες κοινοτικές χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ότι ο καθορισμός από σήμερα μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης αυτών των διαπραγματεύσεων δεν βοηθά καθόλου τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την εξεύρεση λύσης για το όνομα αυτής της χώρας.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει και η διαπίστωση ότι «παραμένει ουσιώδους σημασίας η διατήρηση καλών σχέσεων (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων) συμπεριλαμβανομένης και μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο πρόβλημα του ονόματος, ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Ιδια γεύση
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι που βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες είπε ότι αυτή η απόφαση των 27 ΥΠΕΞ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «πιο σοφιστικέ διατύπωση της ίδιας απόφασης που είχαν πάρει οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι» για την παρεμπόδιση της χώρας του να ενταχθεί στη Συμμαχία, αφού «αφήνει λίγες ελπίδες ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν».
«Η Ελλάδα έπρεπε να μας αφήσει να ενταχθούμε στην Κοινότητα και στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ και θα συνεχίζαμε τις συζητήσεις (σ.σ. και όχι διαπραγματεύσεις) για το όνομα μας», είπε επίσης ο ίδιος που δήλωσε ότι δεν του έκανε έκπληξη αυτή η απόφαση των κοινοτικών ΥΠΕΞ.
Ο ίδιος σε ομιλία του λίγο νωρίτερα χθες στη βελγική πρωτεύουσα είχε τονίσει πως «επιθυμούμε λύση, αλλά, είμαστε Μακεδόνες και θέλουμε να γίνουμε μέλη της Κοινότητας ως Μακεδόνες» .
Κατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι «προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητά μας» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι «οι κάτοικοι της χώρας μου από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, ονομάζονται Μακεδόνες ? ».
Τουρκία
H ατζέντα του χθεσινού συμβουλίου είχε και δεύτερο ελληνικό κεφάλαιο.
H Tουρκία διαπιστώνουν «με μεγάλη λύπη» οι 27 YΠEΞ, στο κείμενο των συμπερασμάτων τους της χθεσινής συνόδου τους, «συνεχίζει να αρνείται να σεβασθεί την υποχρέωσή της για την πλήρη και χωρίς διακριτικές εξαιρέσεις (σ.σ. εις βάρος της Kύπρου) εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας» που την υποχρεώνει να αναγνωρίσει όλες, άρα και την Kυπριακή Δημοκρατία, τις χώρες-μέλη της Ένωσης.
Παρά αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη διαπίστωσή τους, οι YΠEΞ αρνήθηκαν να ενδώσουν στις πιέσεις που τους άσκησαν δύο ολόκληρες ημέρες ο Kύπριος ομόλογός τους M. Kυπριανού και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών, Δ. Δρούτσας, για να επιβάλουν μια «ποινή» στην Άγκυρα που θα ήταν το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της όσο καιρό επιμένει να μην αναγνωρίζει την Kύπρο.
εφ. Ημερησία