Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.12.09

Απογοήτευση στα Σκόπια

Με απογοήτευση αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων την απόφαση του συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε να μην ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ενωση.
Με απογοήτευση αντιμετωπίζoουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ την απόφαση του συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. να μην ορίσει και να αναβάλει την ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.
Απογοήτευση στα Σκόπια

"Η χώρα παρέμεινε με άδεια χέρια στην Ε.Ε. και η σουηδική προεδρία απέτυχε να πείσει την Ελλάδα να δεχθεί μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ" γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ουτρίνσκι Βένικ», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη γειτονική χώρα.

Όπως γράφει, ύστερα από δυο μέρες έντονων διαπραγματεύσεων δεν πέρασε η θέση ότι το συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα μέχρι τον Μάρτιο του 2008 με σκοπό να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, πέρασε η θέση ότι το συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη προεδρία της ΕΕ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τη λήψη απόφασης παρατείνεται από 3 έως 6 μήνες στα προγραμματισμένα συμβούλια της ΕΕ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το συμβούλιο κατήργησε την υποχρέωση να ορίσει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Βέτσερ γράφει επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος μπλόκαραν το δρόμο της χώρας για την ΕΕ.

Η εφημερίδα Βρέμιε γράφει ότι η χώρα για δεύτερη φορά μπλοκαρίστηκε από το ελληνικό τείχος και ότι το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ δεν όρισε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της χώρας με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνωφ με χθεσινές του δηλώσεις παρουσία πρέσβεων από χώρες της Ε.Ε, επιτέθηκε κατά της ΕΕ κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μίλησε για παραβιάσεις των αρχών της ΕΕ σήμερα που αύριο θα φέρουν νέες παραβιάσεις, νέες διαταραχές και δεκάδες νέους αποκλεισμούς, όπως υποστήριξε. «Ποιος ξέρει τι θα ζητηθεί από μας αύριο» ανέφερε.

«Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις να αλλάξουμε το όνομα και την ταυτότητα μας μόνο και μόνο για να γίνουμε μέλος της ΕΕ» είπε και πρόσθεσε: «Την έχουμε ζήσει πολλές φορές αυτή την ιστορία. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η ΠΓΔΜ θα παραμείνουμε σταθερή στις θέσεις της. Έχουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική που θα την πετύχουμε μαζί με την υποστήριξη όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, όλων των κομμάτων και όλων των πολιτών της ΠΓΔΜ» είπε ο Ιβάνωφ.

Γραφείο Εθνους, Θεσσαλονίκη

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8810847