Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.1.10

"Μαγκιά" στη γλώσσα τους

Διευθύνσεις ιστοσελίδων στα ρώσικα και τα αραβικά

www.интернет.ru

Μετά την έγκριση της αμερικανικής Icann

Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι πρώτες χώρες που έλαβαν την άδεια να αναγράφουν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων στη γλώσσα τους - το κυριλλικό και το αραβικό αλφάβητο - και όχι με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική Icann, η ρυθμιστική αρχή που χειρίζεται θέματα ονομάτων στο διαδίκτυο.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, παύει ουσιαστικά το "μονοπώλιο" που είχαν μέχρι τώρα τα λατινικά στοιχεία. Η εισαγωγή των "διεθνοποιημένων" - αποκαλούμενων και IDN - διευθύνσεων, οι μη λατινικοί χαρακτήρες θα χρησιμοποιούνται επίσης και για το τελευταίο τμήμα της ονομασίας της διεύθυνσης, το αντίστοιχο .com και .org.

Ωστόσο, προς το παρόν, για τεχνικούς λόγους, οι καταλήξεις θα παραμείνουν με λατινικά στοιχεία, ακόμη και αν ολόκληρη η υπόλοιπη ονομασία είναι γραμμένη με άλλους χαρακτήρες. Η πρώτη διεθνοποιημένη διεύθυνση, στα αραβικά ή στο κυριλλικό αλφάβητο, αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα του 2010.

Εκτός από τις εν λόγω τέσσερις χώρες, η Icann έχει δεχτεί δεκάδες αιτήματα για εισαγωγή διευθύνσεων σε άλλες γλώσσες. Η αρχή υπολογίζει ότι περισσότεροι από τους 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν γλώσσες που δεν βασίζονται στο λατινικό αλφάβητο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Icann, Πίτερ Ντινγκέιτ Θρας, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη καινοτομία είναι η μεγαλύτερη τεχνική αλλαγή που σημειώνεται στο Ίντερνετ από την εφεύρεσή του, πριν από 40 χρόνια.

Σημ: Στα ρώσικα интернет σημαίνει Ίντερνετ.

enet.gr