Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.1.10

Τα Σκόπια παραβιάζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας για το θέμα της ΠΓΔΜ: "Τα Σκόπια παραβιάζουν κατάφωρα την Ενδιάμεση Συμφωνία με συνεχείς ενέργειες"


Η προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο έγινε το 2008 και απο την πρώτη στιγμή τονίσθηκε ότι υπήρχαν περισσότερο πολιτικά κίνητρα, παρά νομικά, για την κίνηση αυτή,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας,με αφορμή την κατάθεση του απαντητικού μνημονίου της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Γρ. Δελαβέκουρας είπε οτι η προσφυγή αυτή έγινε "από τη χώρα η οποία παραβιάζει κατάφωρα την Ενδιάμεση Συμφωνία με συνεχείς ενέργειες". Εξέφρασε μάλιστα την υπόνοια ότι πίσω από την κίνηση κατάθεσης της προσφυγής υπάρχουν και εσωτερικά πολιτικά κίνητρα, δεδομένου ότι δόθηκε η εικόνα ότι η ηγεσία των Σκοπίων αντέδρασε με τον τρόπο αυτό,στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Βορειατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών κρατών τον Απρίλιο του 2008.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει μια "πολύ υπεύθυνη στάση, προσεγγίζει με σοβαρότητα την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα και με αυτά προσέρχεται στη διαδικασία", δήλωσε με έμφαση ο εκπρόσωπος και τόνισε οτι "η διαδικασία προβλέπει οτι σε αυτή τη φάση το γραπτό τμήμα είναι εμπιστευτικό" και γι' αυτό δεν μπορούν να γίνουν σχολιασμοί και παρακάλεσε να γίνει αυτό γενικά σεβαστό.

Στο μεταξύ, παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το όνομα της γείτονος στα Ηνωμένα Εθνη,επεσήμανε ο κ.Δελαβέκουρας και οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ "δεν έχουν δώσει μήνυμα οτι έχουν εποικοδομητική διάθεση. Εμείς έχουμε δώσει το μήνυμα ότι θέλουμε να φθάσουμε σε λύση. Είναι στα χέρια του κ.Γκρουέφσκι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να φθάσουμε σε αμοιβαίο συμβιβασμό".


ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://macedonianchronicles.blogspot.com/