Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.1.10

NASA: Περιμένουν να ξυπνήσει ο ‘Φοίνιξ’...

Ουάσιγκτον Ιανουάριος 24.

Ο ‘Φοίνιξ’ το διαστημικό όχημα που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, πρέπει να έχει φθάσει τα όρια του.
Αυτό το φόβο εκφράζουν οι επιστήμονες στη NASA, καθώς προσπαθούν να έρθουν, ανεπιτυχώς, σε επικοινωνία μαζί του.

Τις τελευταίες τρεις μέρες ο δορυφόρος που λάμβανε τα μηνύματα από τον ‘Φοίνικα’ δεν μπορεί να τον εντοπίσει.
Οι προσπάθειες, πάντως θα συνεχιστούν το Φεβρουάριο αλλά και το Μάρτιο.
Ο ‘Φοίνιξ’ προσεδαφίστηκε στο βόρειο πόλο του πλανήτη Άρη στις 25 Απριλίου 2008. Είχε κατασκευαστεί για να γίνει ανάλυση του χώματος του πλανήτη και αν υπήρχε η δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτό μικροοργανισμών.
Το διαστημικό πολυμηχάνημα είναι ύψους 2,5 μέτρων και ζυγίζει 350 κιλά, είναι εφοδιασμένο με ένα βραχίονα χειρισμού, κάμερες και διάφορα μίνι- εργαστήρια.
Οι μέχρι τώρα αναλύσεις του έδειξαν πως την ύπαρξη δύο συγκεκριμένων ορυκτών που αποδεικνύουν την παρουσία ύδατος, στο παρελθόν, στην επιφάνεια του Άρη.
Στη διάρκεια της παραμονής του, ο ‘Φοίνιξ’ έστειλε στη Γη, τουλάχιστον 25 χιλιάδες εικόνες από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Αρχικά είχε εκτιμηθεί πως θα λειτουργούσε μόνον για 90 ημέρες. Τελικά η μηχανή του κράτησε για πέντε μήνες. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τους ηλιακούς συλλέκτες του Φοίνικα ώστε να αποθηκευτεί σταδιακά ενέργεια που θα έδινε τη δυνατότητα μετάδοσης σημάτων στους δύο αναμεταδότες του.
Ελπίζουν αυτό να πραγματοποιηθεί με την παρέλευση του χειμώνα, που η ηλιακή ακτινοβολία στο βόρειο πόλο του πλανήτη θα γίνει μεγαλύτερη, όπως, άλλωστε, και στη Γη.