Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.1.10

Ανακαλύφτηκε το αρχαιότερο αποτύπωμα τετράποδου

Επιστήμονες ανακάλυψαν αποτύπωμα πρόωρου τετράποδου που εμφανίστηκε στη γη πριν 397 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα σαυροειδές είδος το οποίο ζούσε σε περιοχέςς της σημερινής Πολωνίας.

Τα αποτυπώματά του βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένο λατομείο πολωνικής οροσειράς.
Το εύρημα διερευνήθηκε διεξοδικά από πολωνούς και σουηδούς επιστήμονες.

Η ανακάλυψη προκάλεσε αίσθηση στον κύκλο των παλαιοντολόγων, καθώς φαίνεται πως τα σπονδυλωτά έκαναν την εμφάνισή τους στη ζωή της γης εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό, τι μέχρι σήμερα πιστεύονταν.

Τα ίχνη των ζώων είναι ορατά σε πετρώματα που άφησαν καθώς κινούνταν σε τροπική λάσπη της εποχής η οποία αργότερα έπηξε. Τα ίχνη είναι αρκετά και σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα ανήκουν σε ένα είδος που μοιάζει με κροκόδειλο που έζησε σε αμφίβιο περιβάλλον.

Από τις διαστάσεις των πατημάτων τους, διαπιστώθηκε πως ορισμένα είδη είχαν φθάσει σε μήκος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Όταν οι επιστήμονες διεξήγαγαν τις έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα αποτυπώματα μόνο σε τετράποδο θα μπορούσαν να ανήκουν.

Η περιοχή της Πολωνίας την εποχή της ζωής του σαυροειδούς τετράποδου ήταν μια απέραντη τροπική κοραλλιογενής λιμνοθάλασσα.