Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.1.10

Ο «Γαλιλαίος» που θα βλέπει τα πάντα στη Γη

Στις αρχές του 2014 εκτιμάται ότι θα μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες, να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του νέου γεωγραφικού συστήματος καθορισμού θέσης βάσει δορυφόρων που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Galileo, όπως είναι η ονομασία του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος για το αμερικανό GPS (Global Positioning System) που χρησιμοποιούμε σήμερα, θα αποτελείται από 22 αρχικά δορυφόρους -οι οποίοι θα γίνουν 30 στην τελική φάση του έργου- και θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Του Δημήτρη Μαλλά

Υλοποίηση


Το έργο μπήκε από χθες στη φάση της υλοποίησής του καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες τα συμβόλαια για την κατασκευή των 14 πρώτων δορυφόρων που θα τοποθετηθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη ώστε να είναι εφικτή σε 4 χρόνια η παροχή των πρώτων υπηρεσιών, η κυριότερη από τις οποίες είναι η πλοήγηση.
Τα συγκεκριμένα συμβόλαια, συνολικού ύψους 566 εκατ. ευρώ, κέρδισαν η ιταλική ThalesAlenia-Space (συστήματα διαχείρισης), η γερμανική OHB System (κατασκευή δορυφόρων) και η γαλλική Arianespace (εκτόξευση δορυφόρων). Η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2012, με την Arianespace να σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ρωσικούς πυραύλους Soyuz.


Το Galileo θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει το «άγχος» ότι το σύστημα εντοπισμού θέσης που χρησιμοποιείται τώρα όχι μόνο για υπηρεσίες από απλούς πολίτες, όπως είναι η πλοήγηση των οχημάτων, αλλά και από κυβερνητικούς οργανισμούς και τα σώματα ασφαλείας, ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμβαίνει με το GPS. Αν και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να κάνουν επιλογή στο ποιες χώρες θα έχουν πρόσβαση στο GPS, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία πιθανή αλλαγή της πολιτικής αυτής στο προσεχές μέλλον, οπότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι πρέπει να έχει καλυμμένα τα νώτα της.


Στην αρχική μορφή του, το Galileo θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 22 δορυφόρων που θα αυξηθούν σε 30-32 και το βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι προσφέρει ακρίβεια στον προσδιορισμό του γεωγραφικού στίγματος της τάξεως του 1 μέτρου.
Το GPS προσφέρει σήμερα ακρίβεια 15 μέτρων. Στην ουσία με το Galileo θα μπορεί οποιοσδήποτε να εντοπίζει με απόλυτη ακρίβεια ένα αντικείμενο ή ένα πρόσωπο μέσω του δικτύου των δορυφόρων που θα καλύπτουν τον πλανήτη.

Εχει ιδιαίτερη σημασία για τη διάδωση σε περίπτωση ατυχημάτων στη θάλασσα αλλά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες μεταφορών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς (π.χ. διαχείριση στόλου οχημάτων) ή από τις κυβερνήσεις για θέματα υψίστης ασφαλείας.
Οι πέντε υπηρεσίες που θα προσφέρονται Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ


Η υλοποίηση του Galileo έχει καθυστερήσει σημαντικά και το 2007 η Ε.Ε. αποφάσισε τελικά να το χρηματοδοτήσει στο σύνολό του με δημόσια κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ, αντί για 1,8 δισ. σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.


Ο αρχικός στόχος είναι το Galileo να προσφέρει στις αρχές του 2014 τρεις υπηρεσίες και θα αποτελεί συμπληρωματική ή εναλλακτική λύση στο αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass. Οι υπηρεσίες αυτές είναι:


Ανοικτή υπηρεσία (opern service): Διαθέσιμη στο ευρύ κοινό χωρίς χρέωση με ακρίβεια στίγματος περίπου 1 μέτρου.


Δημόσια ελεγχόμενη υπηρεσία (public regulated service): Κρυπτογραφημένη αδιάλειπτη υπηρεσία για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες.


Υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (search and rescue service): Αφορά την αυτόματη λήψη σημάτων κινδύνου.


Μέσα στο 2014 και με την ολοκλήρωση του δικτύου των δορυφόρων θα παρέχονται δύο ακόμη υπηρεσίες. Η πρώτη θα είναι η εμπορική υπηρεσία που θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά θα παρέχεται επί πληρωμή. Η δεύτερη θα είναι η υπηρεσία ασφάλεια ζωής (safety of life service) και θα χρησιμοποιείται σε εφαρμογές στις οποίες η ακρίβεια είναι κρίσιμης σημασίας.