Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.1.10

Παπαθεμελής για τις κινητοποιήσεις των αγροτών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/1/10

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και την αντιμετώπισή τους από την Κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η ετήσια κάθοδος των αγροτών στους εθνικούς κόμβους με τα ίδια αιτήματα και τις ίδιες παράπλευρες συνέπειες αποδεικνύει την διαχρονική τραγική αδιαφορία και ανικανότητα των κυβερνήσεων να δώσουν λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

Κάποιοι φαντασιώνονται ότι τα προβλήματα λύνονται με ?διαβούλευση. Γελιόνται.
Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι πολυάριθμα, και μακροχρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι η πτώση του μέσου κατά κεφαλήν αγροτικού εισοδήματος, που είναι το χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο των λοιπών κοινωνικό - επαγγελματικών κατηγοριών και σε πτώση, εξαιτίας των μεταβολών της ΚΑΠ που μεταξύ άλλων περιορίζει, σταδιακά, τα κονδύλια των επιδοτήσεων προς τους αγρότες της ΕΕ.

Έπρεπε να μας υποδείξει ο κ. Αλμούνια να διώξουμε τους μεσάζοντες, δηλαδή το άθλιο καρτέλ διακίνησης αγροτικών προϊόντων που η τιμή τους ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι φτάνει συχνά στον καταναλωτή 1000% αυξημένη;
Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να προωθήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα βελτίωναν τη θέση των αγροτών και τώρα αυτοί αντιμετωπίζουν χαμηλή παραγωγικότητα για τα προϊόντα τους και τιμές πώλησης τόσο εξευτελιστικές, ώστε σε αρκετές περιπτώσεις να μην καλύπτουν τη δαπάνη παραγωγής.

Το ακανθώδες πρόβλημα, εν προκειμένω, είναι το απαράδεκτα μέγα χάσμα ανάμεσα στην τιμή πώλησης των γεωργικών προϊόντων, από τους αγρότες στους εμπόρους, και της τιμής που καταβάλλουν, τελικά, οι καταναλωτές. Υπάρχει, σαφώς, εκμετάλλευση των αγροτών, από τους διάμεσους, και η εξάλειψη της είναι κατεπείγον χρέος της πολιτείας.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας να καταρτίσει σχέδιο ? διότι δυστυχώς δεν έχει - για την παραγωγική δομή της χώρας και την ανταγωνιστικότητα. Να διαμορφώσει αγροτική πολιτική με έμφαση στην αναδιάρθωση των γεωργικών καλλιεργειών.

Μια σύγχρονη αγροτική πολιτική ασφαλώς θα δίνει προτεραιότητα στη βιολογική γεωργία και γενικά σε προϊόντα πρώιμα και σπάνια , που η καλλιέργειά τους ευνοείται από τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες και η τιμή τους είναι υψηλή και ανταγωνιστική διεθνώς.
Εκκρεμούν αυτονόητα αιτήματα όπως:

*Η καταβολή του άλλου μισού των ενισχύσεων που οι ευρωπαίοι αγρότες τις έχουν λάβει.
*Η ψηφιοποίηση των αεροφωτογραφιών που πιστοποιούν πόση γη καλλιεργεί κάθε αγρότης ώστε να είναι δίκαιος ο λογαριασμός των επιδοτήσεων.
*Η χαμηλότερης τιμής ενέργεια.
*Το πολύπαθο Μητρώο Αγροτών για να παύσουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες του ?..Κολωνακίου.

Καιρός του ποιήσαι και όχι του «διαβουλεύεσθαι».