Στο θετικότερο κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι απ’ ευθείας επαφές των κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, αλλά και στον απόηχο των πιέσεων που εξακολουθούν να ασκούν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. για λύση το συντομότερο, αφικνείται αυτήν την εβδομάδα στα Σκόπια και στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς. Στις πρώτες συνομιλίες που θα έχει με τις ηγεσίες των δύο χωρών μετά τις διμερείς συναντήσεις των δυο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες και στις Πρέσπες, ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών θα επιχειρήσει να ανατρέψει το μέχρι τώρα αδιέξοδο και να ανοίξει τον δρόμο για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.
Του Αθανασιου Eλλις
Σε αυτήν τη φάση δεν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση, αλλά αναζητεί λειτουργικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» στην οποία εμμένει, καθώς εκτιμάται ότι θα γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές, ενώ θα συζητήσει επίσης το εύρος χρήσης της συμβιβαστικής ονομασίας. Τέλος, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ευελιξία στην προσέγγιση της εθνικότητας και της γλώσσας, ζητήματα τα οποία παρότι δεν αποτελούν μέρος της διαμεσολάβησης έχουν εξελιχθεί σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.
Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Στόχος του κ. Νίμιτς είναι η επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε., ενώ σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αναδεικνύεται η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί σε εννέα μήνες στην Πορτογαλία. Εάν στις επαφές του με τις δυο ηγεσίες τις επόμενες ημέρες διαγνώσει περιθώρια ευελιξίας, θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει μια πιο εντατική διαδικασία διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρεί ότι οι περιοδικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο χωρών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει την προσφορά τους.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα επισκεφθεί την Τετάρτη τα Σκόπια, τα οποία υποστήριξαν πριν από λίγες ημέρες ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση «εάν μόνον η μία πλευρά είναι πρόθυμη να συνεισφέρει, ενώ η άλλη κάνει λόγο για κόκκινες γραμμές». Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα έχει τις πρώτες του συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία με την κινητικότητα που επιδεικνύει έχει γεννήσει ελπίδες, αν και Δυτικοί διπλωμάτες που παρακολουθούν το ζήτημα υπογραμμίζουν ότι, παρά την ευπρόσδεκτη βελτίωση σε επίπεδο εντυπώσεων, επί της ουσίας οι θέσεις των δυο πλευρών παραμένουν ίδιες. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Ουάσιγκτον η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε τις απ’ ευθείας επαφές με τους κ. Γκρούεφσκι και Μιλόσοσκι, αλλά επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν αποτελέσματα. Ανάλογες προτροπές εκφράζονται και προς τα Σκόπια
Εάν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρόζο, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί για πρώτη φορά και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. η πολιτική σταδιοδρομία του οποίου έχει ταυτιστεί με την υιοθέτηση σκληρής στάσης στο θέμα του ονόματος. Η παρουσία του κ. Σαμαρά αποτελεί μια νέα παράμετρο, καθώς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να διευκολύνει ή να δυσχεράνει την επίτευξη συμφωνίας, αν και ο κ. Παπανδρέου θεωρείται πολιτικά πανίσχυρος και άρα ικανός να αναλάβει μόνος του το κόστος της λύσης.
Το θέμα της ονομασίας θα επανέλθει πιεστικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς αρχικά η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο και πιο πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκαν υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ενώ τον Δεκέμβριο οι «27» παρέπεμψαν τη σχετική απόφαση στην τρέχουσα ισπανική προεδρία. Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, 548 - 45, υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Με αυτό το δεδομένο, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα Σκόπια τάσσονται υπέρ μιας αυξημένης εμπλοκής της Ε.Ε. στην όλη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, ο πρέσβης της Ε.Ε. στα Σκόπια επανέφερε στο προσκήνιο το επιχείρημα ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μπορεί να οδηγήσει σε εθνοτική ένταση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Αυτόν τον κίνδυνο επικαλέσθηκαν οι ΗΠΑ και τον Νοέμβριο του 2004 για να δικαιολογήσουν την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-02-10
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_21/02/2010_391665