Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.2.10

ΚΟΜΠΙΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ Απάτη με τα σχολικά δρομολόγια του Κιλκίς




Απάτη-μαμούθ με τα σχολικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Κιλκίς, ύψους έως πέντε εκατομμυρίων ευρώ, διερευνά η τοπική εισαγγελία.
Φεβ 05, 2010

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Η εισαγγελέας Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννη χθες το πρωί κατέσχεσε καταστάσεις δρομολογίων από το ΚΤΕΛ και ζήτησε να διενεργηθεί άμεσα διαχειριστικός έλεγχος από το Σώμα Οικονομικών Ελεγκτών Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για δρομολόγια που ποτέ δεν υλοποιούνταν, αλλά το δημόσιο κατέβαλλε τα χρήματα.
Η κ. Χρυσογιάννη διέταξε τη διενέργεια κατ' επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στους οικονομικούς ελεγκτές, αλλά ένα τμήμα της διενεργεί προσωπικά η ίδια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει γίνει απάτη σε βάρος του δημοσίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η εισαγγελέας δέχτηκε καταγγελίες ότι τα τελευταία δέκα χρόνια (2000-2009) στις καταστάσεις των σχολικών δρομολογίων καταγράφονταν πολλά περισσότερα απ' όσα πραγματοποιούνταν, προκειμένου να εισπράττει το ΚΤΕΛ τις αποζημιώσεις από το κράτος. Ενδεικτικό είναι πως ημερησίως στο Κιλκίς καταβάλλεται το ποσό των 15.500 ευρώ για τα σχολικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ.
Μεταξύ των καταγγελιών αναφέρεται ότι σε απομακρυσμένα χωριά, στα οποία ζουν μόνο δύο μαθητές, οι καταστάσεις του ΚΤΕΛ εμφάνιζαν την υλοποίηση έως και τριών σχολικών δρομολογίων την ημέρα, ενώ οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο είτε με ταξί, καταβάλλοντας οι γονείς τους το αντίτιμο, είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, επειδή στα χωριά δεν έφταναν ποτέ λεωφορεία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στο μικροσκόπιο της εισαγγελέα έχουν μπει τα 70 ημερήσια δρομολόγια που έχουν δηλωθεί για τη μεταφορά των μαθητών και γι' αυτό εξετάζονται οι καταστάσεις των δρομολογίων που κατασχέθηκαν.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθούν ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων για τα σχολικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Ειδικότερα θα εξεταστούν υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας Κιλκίς, καθώς και των βαθμίδων της εκπαίδευσης. "Οι διευθυντές των σχολείων είναι αυτοί που υπογράφουν βεβαιώσεις για τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που έρχονται στα σχολεία τους παραλαμβάνοντας μαθητές. Αυτό σημαίνει πως υποχρεούνται να γνωρίζουν", εξηγούσε δικαστική πηγή στη "Μ", αφήνοντας να εννοηθεί πως η έρευνα θα επεκταθεί ακόμη και στα ίδια τα σχολεία.