Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.2.10

NASA: Στο ηλιακό σύστημα αστεροειδής που σκότωσε τους δεινόσαυρους



Το εικονιζόμενο αντικείμενο τρέχει στο διάστημα με ταχύτητα 17.700 χλμ/ώρα και πιστεύεται ότι πρόκειται για υπολείμματα αστεροειδών μιας μεγάλης σύγκρουσης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το «Α2 P/2010», όπως ονομάστηκε, είναι το ίδιο σύμπλεγμα βράχων που έπεσε στη γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και αφάνισε τους δεινόσαυρους.

Αν η θεωρία της σύγκρουσης αποδειχθεί πραγματική, τότε βρισκόμαστε μπροστά στα απομεινάρια ενός αστεροειδούς που πρώτη φορά βλέπει το ανθρώπινο είδος – αν και λένε οι επιστήμονες οι συγκρούσεις της γης με αστεροειδείς γίνονται όλη την ώρα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ φωτογράφησε, πριν μια εβδομάδα, τον αστεροειδή Α2 P/2010 ο οποίος περιστρέφεται σε μια κυκλική τροχιά μεταξύ του Άρη και του Δία.

« Η φωτογράφιση, μας δείχνει ένα αντικείμενο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν», δήλωσε ο αστροφυσικός Δρ Ρόμπερτ Νεμίροφ της διαστημικού κέντρου της NASA.
« όπως φαίνεται , το διαστημικό αντικείμενο δείχνει να έχει την ουρά ενός κομήτη, ωστόσο παρουσιάζεται ένας πυρήνας 140 μ. που σταθμίζεται από την ουρά προς το κέντρο, μια πολύ ασυνήθιστη δομή κοντά στον πυρήνα και δεν διακρίνονται αέρια στην ουρά του».

Ο Δαβίδ Τζέβιτ, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δήλωσε στο Reuters
«Η αλήθεια είναι ότι ακόμη αγωνιζόμαστε να εννοήσουμε τι σημαίνει όλο αυτό που βλέπουμε».

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως η τροχιά του P/2010 Α2 συνδέεται με μια ομάδα αστεροειδών που αποκαλείται «οικογένεια Φλόρα», η οποία δημιούργησε τους αστεροειδείς που σκότωσαν τους δεινόσαυρους στη γη.

Η NASA περιέγραψε το αντικείμενο που βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα ως ‘παρόμοιο με κομήτη’ αλλά διαφορετικό στη σύνθεσή του, αφού δεν υπάρχουν αέρια στην πορεία του.

Το αντικείμενο αυτό βρίσκεται σε μια απόσταση 144 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη γη.