Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.2.10

Αυστραλια: Αξιοθέατο το ελληνικό ξενοδοχείο όπου ιδρύθηκε η Qantas

To Hotel Corones

To Hotel Corones

18 Sep 2009

Σε κορυφαίο αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νοτιοδυτικό Κουϊνσλαντ, έχει εξελιχθεί ένα ιστορικό ξενοδοχείο που έφτιαξε στις αρχές του περασμένου αιώνα ένας Έλληνας.

Πρόκειται για το Hotel Corones, στους χώρους του οποίου αποφασίστηκε και η ίδρυση της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Qantas.
Το ξενοδοχείο αυτό «φιγουράρει» τώρα σε όλα τα τουριστικά έντυπα της Αυστραλίας αφού μεταφέρει τους επισκέπτες του σε μια «άλλη εποχή».
Ο Χάρης Κορώνης, ψαράς από τα Κύθηρα, έφτασε στην Αυστραλία το 1907 «για να αποκτήσει χρήματα και δόξα».

Το 1909 βρέθηκαν στην απομονωμένη περιοχή Τσάρλεβιβ του δυτικού Κουίνσλαντ. Εκεί ο Χάρης Κορώνης, που, στο μεταξύ, είχε παντρευτεί την Έφη, μιας από τις έξι κόρες του Έλληνα ιερέα του Σίδνεϊ, ξεκίνησε να φτιάξει «στο πουθενά» ένα πολυτελές ξενοδοχείο!
Έφερνε από την Ευρώπη τους κορυφαίους σεφ και τις κορυφαίες ορχήστρες και οι πελάτες του ήταν ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας.
Το ξενοδοχείο φτιάχτηκε με ξέχωρο μεράκι και μπορούσε να συναγωνιστεί τα καλύτερα της εποχής του στην Ευρώπη και φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Ήταν το 1919, όταν ο Χάρης Κορώνης, πρωτοπόρος σε όλα του, εντυπωσιάστηκε από την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους από την Ευρώπη στην Αυστραλία. Το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στην κωμόπολη Τσάρλεβιλ της Κουϊνσλάνδης, όπου ο Κορώνης είχε το ξενοδοχείο του.
Τότε, ο Αυστραλός Χάντσον Φις και οι συνεργάτες του, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Qantas (Queensland and Northern Territory Aerial Services) για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που ζούσαν διάσπαρτοι στην τεράστια πολιτεία.

Ο Κορώνης συμμετείχε στο όλο εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις και ήταν από τους πρώτους μετόχους.
Μάλιστα, πρότεινε στους ιδρυτές της να δώσουν στα αεροπλάνα της πρώτης αεροπορικής εταιρίας της Αυστραλίας ονόματα μυθικών Ελλήνων, όπως και έγινε.
Τα πρώτα πέντε αεροσκάφη της Qantas είχαν ελληνικά ονόματα όπως «Περσεύς», «Πήγασος», «Αταλάντη», «Ερμής» και «Ιππομένης».

Το Hotel Corones ανακαινισμένο, αλλά χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα και να ελκύει τουρίστες από την Αυστραλία και όλο τον κόσμο.

http://neoskosmos.com/news/el/node/3455