Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.3.10

Τι κρύβουν οι συναντήσεις;

 

Λίγες ώρες πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. την περασμένη Τετάρτη στη Μαγιόρκα, ο ομόλογός τους των ΗΠΑ, ο Robert Gates, τους έστειλε ένα επείγον μήνυμα:
Πρέπει να επενδύσετε περισσότερα χρήματα για την δική σας αμυντική ασφάλεια. Είναι πιο αναγκαίο να γίνει τώρα και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου”. 
Αν αναρωτηθείτε γιατί, η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι πως η Ευρώπη πάσχει από ένα είδος “αποστρατιωτικοποίησης”, κάτι που ανέχονται οι πολιτικές ηγεσίες της και ενισχύεται από την κοινή γνώμη της Ενωμένης Ευρώπης, που βλέπει να είναι σε κίνδυνο η σταθερότητα της ειρήνης στον 21ο αιώνα.

Ένα 24ωρο μετά, την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Ράσμουσεν, μετέφερε αυτοπροσώπως το παραπάνω μήνυμα του Gates στους υπουργούς Άμυνας (μεταξύ των οποίων ήταν και ο ημέτερος Ευάγγελος Βενιζέλος), οι οποίοι απολάμβαναν τα κάλλη της μαγευτικής Μαγιόρκας και βέβαια την ισπανική κουλτούρα, με το φλαμένκο του γνωστού Μιγκέλ Ποβέδα (το πλήρωσαν χρυσό το 20λεπτο οι Ισπανοί, κάπου 90.000 ευρώ!). 
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά τοπική εφημερίδα, η αίσθηση της αμφιτρύωνος υπουργού Άμυνας, Κάρμε Τσακόν, ήταν ότι ο Ράσμουσεν τους διάβαζε την συνταγή. 

Που δεν ήταν άλλη:

*Από μια κριτική για τα προβλήματα αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης, με επιτακτική την ανάγκη να τα βρει με τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, προτείνοντας μια σειρά από μέτρα, ιδίως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που συμπίπτουν δυνάμεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, όπως στην περίπτωση του Αφγανιστάν και το Κόσοβο. 
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια...με τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ να βάζει και το κερασάκι στην τούρτα. Την Τουρκία, που όπως θα διαβάσατε στην προηγούμενη ανάρτηση, παρουσιάστηκε σαν εκπρόσωπος των συμφερόντων της, κάνοντας και ...διδασκαλία για το ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά όλων μας απέναντί της.
Κάπως έτσι θα είναι και το μήνυμα που θα δώσει σε λίγες ημέρες ο Μπαράκ Ομπάμα στον Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον, αφού άπτεται με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και όχι μόνο, το Κυπριακό και τα συναφή, όπως ένταξη στην Ε.Ε. Ελπίζω ότι ο συσχετισμός με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο δεν θα αλλάξει το πρωτόκολλο για να υποβαθμιστεί επικοινωνιακά η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού. Όσο για την οσονούπω συνάντηση του τελευταίου με την Μέρκελ, όλα έχουν μιαν αρχή κι ένα αίσιο τέλος. 

Την φράση της “Δεν μπορεί να ξοδέψεις για να λύσεις το πρόβλημα των φαύλων”, ξεκάθαρη αναφορά σε μας, τον...δάκτυλο της Αφροδίτης και την δύναμη του ευρώ. Ο λογαριασμός στο τέλος... πληρώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.