Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.3.10

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος 4.300 ετών





Κάιρο 3. (AFP) - Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η γαλλική αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται στην πυραμίδα της Βασίλισσας Behno, στην νεκρόπολη του φαραώ Πέπη, στη Νότιο Σακάρα, ανακάλυψε σαρκοφάγο της βασίλισσας  σκαλισμένη σε λαξευτό ροζ γρανίτη που φέρει κάλυμμα από μαύρο βασάλτη. Η ανέπαφη σαρκοφάγος της βασίλισσας της Αιγύπτου, της δυναστείας Μπαχνού, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα, βρέθηκε μέσα στον, 4.000 ετών, ταφικό θόλο κοντά στην πυραμίδα της Σακάρα.

«Πρόκειται για μία από τις βασίλισσες της έκτης δυναστείας, που βασίλευσε στην Αίγυπτο από το 2.374 έως το 2.192 π.Χ. Αλλά δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα αν ήταν σύζυγος του Φαραώ Πέπι του πρώτου (2354-2310) ή του Πέπι του δεύτερου (2300-2206)», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA) Ζάχι Χαουάς.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ Κολομπέρ, επικεφαλής της γαλλικής αρχαιολογικής ομάδας, που πραγματοποίησε τις ανασκαφές, η «άγνωστη» βασίλισσα ήταν «πιθανώς» σύζυγος του Πέπι του δεύτερου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε μία άγνωστη μέχρι σήμερα βασίλισσα στην ιστορία της Αιγύπτου», ανέφερε ο κ. Κολομπέρ, ο οποίος είναι διευθυντής της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ο ταφικός θάλαμος της βασίλισσας ήταν άσχημα κατεστραμμένος εκτός από τους δύο εσωτερικούς τοίχους του που περιέβαλλαν τη σαρκοφάγο μήκους 2,6 μέτρων και οι οποίοι είναι καλυμμένοι με ξόρκια που βοηθούν την ψυχή να ταξιδέψει στη μεταθανάτιο ζωή.

«Είναι μία καλά διατηρημένη σαρκοφάγος από γρανίτη σκαλισμένη με τους διάφορους τίτλους της βασίλισσας αλλά δεν λέει κάτι για την ταυτότητα του συζύγου της», πρόσθεσε ο Γάλλος αρχαιολόγος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γκαλάλ Μουαουάντ, έναν επιθεωρητή αρχαιοτήτων που εργαζόταν με τη γαλλική ομάδα πρόκειται για μία «πολύ σπάνια» ανακάλυψη.

«Η σπανιότητα της σαρκοφάγου οφείλεται στο γεγονός ότι το κύριο μέρος της είναι από ροζ γρανίτη, ενώ η κάλυψη είναι από μαύρο βασάλτη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο», δήλωσε ο κ. Μουαουάντ.

Από τη μία πλευρά της σαρκοφάγου, τα ιερογλυφικά δείχνουν ότι η βασίλισσα είναι «η σύζυγος του βασιλιά και η αγαπημένη του».

Η αρχαιολογική αποστολή πραγματοποίησε ανασκαφές στην πυραμίδα η οποία αποδείχθηκε ότι είναι της βασίλισσας Μπαχνού και βρίσκεται ανάμεσα σε μία ομάδα από πυραμίδες των βασιλισσών στην περιοχή του Φαραώ Πέπι του πρώτου, νότια του Καΐρου