Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.3.10

Χάρτες και χαρτογραφήματα του Αγίου Όρους


Χάρτες και χαρτογραφήματα του Αγίου Όρους, που καλύπτουν έξι αιώνες χαρτογραφίας, από τις αρχές του 14ου μέχρι και τον 19ο αιώνα, παρουσιάζονται στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Οργάνωση και ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης», που συντονίζει από το 2008 ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Καθηγητή της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του Α.Π.Θ., Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Η έκθεση, με τίτλο «Το Άγιον Όρος στους χάρτες των αιώνων» πραγματοποιείται στο Αρχοντικό Λασσάνη, στην Κοζάνη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Μαΐου 2010.
Η Έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Χαρτοθήκη και με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης και της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στην Έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι χάρτες και χαρτογραφήματα του Αγίου Όρους, αντιπροσωπευτικούς όλων των σπουδαίων ευρωπαϊκών σχολών της χαρτογραφίας, κυρίως διάσημων επώνυμων χαρτογράφων όπως, μεταξύ άλλων, των Buondelmonti, Bordone, Boschini, Piacenza, Bellon, Mallet, Coronelli κ.ά., αλλά και άλλων επιφανών λογίων και επιστημόνων, όπως οι χαρτογράφοι και περιηγητές των ρωσικών αποστολών στο Όρος του 19ου αι.
Η έκθεση συμπληρώνεται με χάρτες ελλήνων χαρτογράφων του 18ου, 19ου και 20ου αι., με κορυφαίες τις απεικονίσεις του Αγίου Όρους στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και στον Πίνακα του Άνθιμου Γαζή. Στοχεύοντας και εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διάσταση της έκθεσης, το χαρτογραφικό υλικό συνοδεύεται από πλούσιες ψηφιακές προβολές και πολυμέσα, καθώς και από σύγχρονες ανάγλυφες αναπαραστάσεις του Όρους.
Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα και Παρασκευή 11:00-13:00 και Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00 και 18:00-20:00. Για οργανωμένες επισκέψεις τηλ. 2461 350435.

NAFTEMPORIKI.GR