Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.3.10

Βόλτα - πρόκληση στο Αιγαίο


Νέα «κρουαζιέρα» τουρκικής κορβέτας με διελεύσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας 
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας 
 
Ιδιαίτερα προκλητική «επίδειξη σημαίας» με πολλαπλές άσκοπες βόλτες και διελεύσεις μέσα από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας έκανε χθες τουρκική κορβέτα φτάνοντας, για 12η φορά τους τελευταίους μήνες κοντά στο Σούνιο, περνώντας τα μεσάνυχτα μεταξύ Κύθνου και Τζιάς ενώ προκλήσεις υπήρξαν και από αέρος. 
Φωτογραφία
 
O προκλητικός πλους της κορβέτας «Βafra» σχεδόν καθ΄ όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου προκάλεσε αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας, όταν για 3η φορά το τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά νερά μεταξύ Σαντορίνης και Ίου λίγο πριν από τις 2.30 το μεσημέρι. Στο σημείο αυτό ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου «Ναυμάχος», που παρακολουθούσε στο μισό μίλι την κορβέτα, εξέπεμψε προς το τουρκικό σκάφος το ακόλουθο μήνυμα: «Παραβιάζετε το Δίκαιο της αβλαβούς διέλευσης διά μέσου των εθνικών χωρικών υδάτων. Να διακόψετε την παραβίαση!». Ο κυβερνήτης της «Βafra» δεν απάντησε στο ελληνικό μήνυμα, ωστόσο, όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, εγκατέλειψε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και πέρασε στα διεθνή με κατεύθυνση νοτιοδυτική προς τη Φολέγανδρο και μετά νοτιοδυτικά της Μήλου με ταχύτητα 18 μίλια ανά ώρα. Στο σημείο αυτό επιβράδυνε την ταχύτητά του και γύρω στις 20.00 έστρεψε προς Βορράν περνώντας ανοικτά της Σερίφου με πορεία προς το Σούνιο. Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα πέρασε ανάμεσα από την Κύθνο και την Τζιά.
Η νέα «κρουαζιέρα» τουρκικού σκάφους ξεκίνησε προχθές από τη Σμύρνη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αρχικά η «Βafra» πήγε βόρεια μέχρι ανοιχτά της Λήμνου και της Ίμβρου, όπου και έκανε αναστροφή πορείας. Πέρασε νότια της Χίου, μεταξύ Σάμου- Ικαρίας, και μετά κινήθηκε παράλληλα προς τα παράλια της Μικράς Ασίας φθάνοντας στις 8.15 το πρωί στο ύψος του βόρειου άκρου της Ρόδου. Εκεί έκανε δυτική στροφή και παραβιάζοντας τα ελληνικά ύδατα πέρασε ανάμεσα της Τήλου και της Σύμης. Κινήθηκε εν συνεχεία προς την Αστυπάλαια, αφού παραβίασε πάλι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στο σύμπλεγμα νησιών Σύρνα. Η επόμενη παραβίαση ήταν μεταξύ Ίου και Σαντορίνης, όπου και παρενέβη ο «Ναυμάχος», αφού πλέον, όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές, ήταν ολοφάνερο και στον πλέον κακόπιστο ότι υπήρχε προσχεδιασμένη πορεία προκλήσεων, όπως και τις προηγούμενες φορές.
 
Και στον αέρα 
 
 Ενώ όμως βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία της κορβέτας, στον αέρα πραγματοποιήθηκαν δύο προκλήσεις: η πρώτη ήταν ο εναέριος κλοιός γύρω από τη Χίο που δημιούργησαν τουρκικά F-16 εκτελώντας άσκηση υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα και υπό την καθοδήγηση συμμαχικού ιπτάμενου ραντάρ (ΑWΑCS). Τα F-16 ακολούθησαν σε γενικές γραμμές το σχέδιο που είχε κατατεθεί στο ΝΑΤΟ κάνοντας αρκετές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ 10 και 6 ναυτικών μιλίων- η πιο κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές ήταν στα 7 ναυτικά μίλια. Περίπου την ίδια ώρα (09.11) το τουρκικό ραντάρ της Datca παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, που εκτελούσε αποστολή περιπολίας για εντοπισμό λαθρομεταναστών κοντά στο Φαρμακονήσι, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Το μήνυμα στον ασύρματο ήταν να εγκαταλείψει άμεσα την περιοχή, διότι ήταν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. 
 

«Η Τουρκία αντιβαίνει σε κάθε έννοια καλής γειτονίας»




Φωτογραφία
ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ της Αθήνας για την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο εξέφρασε χθες και επισήμως μιλώντας στο Συνέδριο της Ιnternational Ηerald Τribune, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θέλει αποτελέσματα στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα «σε εύλογο χρόνο».
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας σε πολλές περιπτώσεις αντιβαίνει σε κάθε έννοια καλής γειτονίας. Οι διεκδικήσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και την κοινή λογική, όπως αποδεικνύουν τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στις επιχειρήσεις της FRΟΝΤΕΧ», είπε ο Δ. Δρούτσας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ενέργειες «που μας ενοχλούν και που φυσικά δεν μένουν αναπάντητες, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό». Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής «σε μια αέναη μάχη χαρακωμάτων με τους γείτονες», καθώς και ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «δεν είναι καταδικασμένες στη σύγκρουση», ενώ σε ό,τι αφορά το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου την ερχόμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε: «Θέλουμε αποτελέσματα. Και τα θέλουμε σε εύλογο χρόνο. Χωρίς βιασύνη. Με σταθερά βήματα, βήμα προς βήμα. Πάντα με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία».




Παζαρεύουν τη βοήθεια με αντάλλαγμα τους εξοπλισμούς 


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος 
 
ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας παίζεται από Γαλλία και Γερμανία που, εμμέσως πλην σαφώς, μας ζητούν να αγοράσουμε από αυτούς... φρεγάτες και αεροπλάνα προκειμένου να τύχουμε ευνοϊκότερης αντιμετώπισης όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Reuters. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Έλληνες αξιωματούχοι, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι το Παρίσι και το Βερολίνο χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως μοχλό πίεσης για να προωθήσουν συμβόλαια πώλησης όπλων σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που οι ίδιες χώρες ζητούν από την Αθήνα να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να ψαλιδίσει το έλλειμμα.

«Ξεκάθαροι υπαινιγμοί» 
 
«Κανείς δεν λέει αγοράστε τις φρεγάτες μας αλλιώς δεν θα σας βοηθήσουμε, αλλά υπάρχει ξεκάθαρος υπαινιγμός ότι εάν κάνουμε ό,τι θέλουν στο μέτωπο των εξοπλισμών θα μας υποστηρίξουν περισσότερο», λέει στο Reuters σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Έλληνες και Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ακόμη στο Reuters ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά εξέφρασε προσωπικά ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί στον κ. Παπανδρέου όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε τον προηγούμενο μήνα τη Γαλλία για να ζητήσει βοήθεια για την κρίση. Η Γαλλία το διάστημα αυτό ενδιαφέρεται να πουλήσει στην Ελλάδα έξι φρεγάτες, 15 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Ρuma και έως 40 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η Γερμανία επίσης πίεσε την Ελλάδα να εξοφλήσει την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» από την ΤhyssenΚrupp. Η Αθήνα είχε αρνηθεί να παραλάβει το υποβρύχιο αυτό το 2006 όταν διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του τα οποία έχουν τώρα επιδιορθωθεί. Η λύση στο θέμα αυτό βοήθησε την ΤhyssenΚrupp να πουλήσει τα ζημιογόνα Ελληνικά Ναυπηγεία στην Αbu Dhabi ΜΑR, σύμφωνα με δημοσίευμα. Επίσης, η Γερμανία ενδιαφέρεται και για την πώληση αεροσκαφών Εurofighter στην Ελλάδα.

http://digital.tanea.gr/