Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.3.10

Πενήντα χρόνια στην αναμονή απάντησης από το διάστημα...

Το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο. Ένα 'πιάτο' ακτίνας 300 μέτρων
Έχουν περάσει, ήδη, πενήντα χρόνια από τότε που ο Φράνκ Ντρέικ έστειλε ένα κωδικοποιημένο σήμα στο διάστημα περιμένοντας απάντηση από κάποιο ευφυές όν που θα μπορούσε να το αποκωδικοποιήσει.

Ήταν τότε 11 Απριλίου του 1960, σήμερα διανύουμε το 2010, είμαστε στο τέλος Μαρτίου και το Σύμπαν σιωπά. Πενήντα χρόνια σιωπής...

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο New Scientist, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Nτρέικ δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να λάβουμε απάντηση από νοήμονα όντα που ενδεχομένως υπάρχουν  σε έναν από τους 10 εκατομμύρια αστερισμούς που θα μπορούσε να φθάσει το σήμα του.

Το αρχικό σήμα του προγράμματος Ozma, που εστάλη αρχικά το 1960,  βελτιώθηκε το 1974 και εστάλη εκ νέου από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo, προς ένα σύμπλεγμα 300.000 περίπου αστεριών, σε άλλη μορφή γλώσσας που ήταν βασισμένη σε ατομικούς αριθμούς του υδρογόνου, του άνθρακα, του αζώτου, του οξυγόνου, του φωσφόρου, στοιχεία τα οποία υπάρχουν εκεί όπου πιθανολογείται η ζωή.

Εστάλη μάλιστα και ένα γραφικό σχέδιο του ηλιακού μας συστήματος και μια φιγούρα ενός ανθρώπου σε φυσικό ύψος καθώς και ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης, για να μας ...εντοπίσουν!

Το κακό είναι πως για φθάσει το σήμα αυτό στον προορισμό του, στο σφαιρικό σύμπλεγμα του αστερισμού του Ηρακλή, το λεγόμενο στην αστρονομία Μ13, θα χρειαστούν 25.000 έτη φωτός.

Ο Ντρέικ είναι αισιόδοξος. Σε μερικές χιλιάδες χρόνια, ίσως, λάβουμε κάποια απάντηση...