Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.3.10

Ιερώνυμος:" ΌΧΙ στη φορολόγηση της εκκλησίας"

21/03/2010  SigmaLive

Αντισυνταγματικό και ανήθικο χαρακτηρίζει ο αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας Ιερώνυμος τον τρόπο φορολόγησης της Εκκλησίας που επέλεξε η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον καταγγείλει στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Μιλώντας στη Realnews, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι η εκκλησία έχει υπό τη σκέπη της περίπου δέκα χιλιάδες ΝΠΔΔ, τους ναούς, με αυτόνομη οικονομική διαχείριση, και δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετος να φορολογηθούν αυτά με το λογιστικό προσδιορισμό, εσόδων μείον εξόδων βάσει των βιβλίων τους.
«Έρχεται τώρα το κράτος και λέει» προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος: «'Δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις'. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο: Πώς θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20% όταν μπορεί να μην βγάζει τα έξοδά του;».
Επιπλέον χαρακτηρίζει «παραμύθι» όσα ακούγονται για την εκκλησιαστική περιουσία και τονίζει ότι περιμένει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, αξιώνοντας να τηρήσει η κυβέρνηση τη συμφωνία της για σύσταση επιτροπών. «Θα ήθελα τον δω και να του πω όπως η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Ή ισχύει η συμφωνία που είχαμε κάνει για τις επιτροπές, ή κάθε υπουργός θα κάνει ό,τι θέλει» αναφέρει.