Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31.3.10

Ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στη Σομαλία

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη συγκρότηση στρατιωτικής αποστολής, που θα αρχίσει στις 7 Απριλίου, για την εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων που μάχονται κατά των ισλαμιστών ανταρτών. Επικεφαλής της αποστολής θα τεθεί η Ισπανία και θα περιλαμβάνει περίπου 100 στρατιώτες και αρκετές δεκάδες άτομα ως βοηθητικό προσωπικό.


Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει στη δύναμη αυτή 20 στρατιώτες. Η εκπαίδευση των Σομαλών θα γίνεται κυρίως στην Ουγκάντα, όπου ήδη υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης. Στην αποστολή έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει μέρος η Γαλλία και αναμένεται ότι θα στείλει στρατιώτες και η Βρετανία.


Στόχος της αποστολής είναι η ενίσχυση της υποστηριζόμενης από τη Δύση μεταβατικής κυβέρνησης στη Σομαλία.


Ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η εκπαίδευση στρατιωτών και ο εξοπλισμός τους θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει, εάν δεν εξασφαλισθεί η θεσμική υποστήριξη των στρατιωτών αυτών.


Η αποστολή της ΕΕ αναμένεται ότι θα εκπαιδεύσει περίπου 2.000 Σομαλούς στρατιώτες. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η εκπαίδευση θα γίνει σε συνεργασία με τη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας, την Αφρακινή Ενότητα, τα Ηνωμένα Εθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ