Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.4.10

Εικαστικά και κινηματογράφος από την Κίνα στην 7η ΔΕΒΘ (22 - 25 Απριλίου 2010)

Εικαστικά και κινηματογράφος από την Κίνα
στην 7η ΔΕΒΘ (22 - 25 Απριλίου 2010)

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Κίνας - τιμώμενης χώρας, εκτός από τις λογοτεχνικές παρουσιάσεις σημαντικών κινέζων συγγραφέων, περιλαμβάνει παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα που μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης Κίνας, στο πλαίσιο της 7η Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης» (22-30/04/2010)

Η εικαστική πρόταση «Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης» θα εγκαινιαστεί την πρώτη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Πέμπτη 22 Απριλίου, 4.30 μ.μ.) στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Μορκεντάου 1 & Λ.Νίκης.
Πρόκειται για την παρουσίαση τρισδιάστατων καλλιτεχνικών έργων (ζωγραφικά, γλυπτά και δείγματα παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής) από 8 εικαστικούς. Μεταξύ αυτών ο ζωγράφος Liu Ye, ο εκπρόσωπος της παραδοσιακής φόρμας Xu Lei κι ο γλύπτης Sui Jianguo.

Τα εκθέματα ζωγραφισμένα με τις παραδοσιακές τεχνικές, τις βασισμένες στο μελάνι και τις νερομπογιές, αλλά και τα λάδια, γλυπτά, βίντεο και κατασκευές, εστιάζουν με τα θέματά τους στην έμπνευση και τις επιρροές του δυτικού πολιτισμού του βασισμένου στην ελληνική κουλτούρα, καθώς και στην επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού στην σύγχρονη κινεζική τέχνη. Σκοπός της έκθεσης είναι να ξεναγήσει το κοινό ανοίγοντας τις πύλες του κινεζικού πολιτισμού και παρουσιάζοντας τα σταθερά σύμβολα και θέματα του δυτικού πολιτισμού με τον μοναδικό τρόπο της visual art, απεικονίζοντας έτσι την «τρισδιάστατη» Κίνα μέσα από την προοπτική της visual art.

Λίγα λόγια για το σκεπτικό της έκθεσης

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραβρεθούν οι Κινέζοι επίσημοι κ.κ. Sun Shoushan, υφυπουργός


Γενικής Αρχής Τύπου και Εκδόσεων (GAPP), Luo Linquan, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Chen Qi, εικαστικός καλλιτέχνης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2010.

Ο χώρος παραχωρείται με την ευγενική προσφορά της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Οργάνωση: Κίνα – Τιμώμενη Χώρα, ΕΣΗΕΜ-Θ

Artworks
Sui Jianguo 
Discobolus
 Bronze
 60×30×25cm
 1999
 



Kang Jianfei
Landscape on Box File
Woodcut on Box File
2009
30x50cm x6



Chen Qi
Water No.5
Woodcut
2008
59.5 x 99cm




Xu Lei
World Pool
Chinese  Ink  and  Mineral Color on Paper
2006
65×120cm



Leng Jun
Fragrant Rain
Oil on Canvas
 2007
140x50cm



Liu Ye
Wow
Silkscreen
2005
100×77cm



Wu Yongping
Making History
Ceramic Chips and Resin
2004
66 x 37 x 30cm




Jia Difei
Drawing of Embarrassment-Opera with Bicycle 
Oil on Canvas
2009
165 x 145cm



Lv Miao
Blade Peak No.3
Laser Cutting on Acrylic, Car Lacquer, Blade
2009
230 x 130 cm



Chen Zhuo & Huang Keyi
Video Art 
Chinese Carnival No.10 Video 5’10’’ 2008




Η ΔΕΒΘ πάει σινεμά... «Εβδομάδα κινεζικού κινηματογράφου» (15-21 Απριλίου 2010)
Επιλεγμένες ταινίες από το πάνθεον της 7ης τέχνης στην Κίνα παρουσιάζεται στην «Εβδομάδα κινεζικού κινηματογράφου» (15-21 Απριλίου 2010), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο «Ολύμπιον».
Θα προβληθούν 7 ταινίες που καλύπτουν αρκετές θεματικές (μιούζικαλ, ηθογραφία, αστικό δράμα, ιστορικό-πολεμικό δράμα) χωρίς προηγούμενη προβολή στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και η κλασική αριστουργηματική ταινία «Πέντε χρυσά λουλούδια».

Με αυτή την αφορμή θα πραγματοποιηθεί επίσης, στο φουαγιέ της αίθουσας «Παύλος Ζάννας», έκθεση φωτογραφιών από κλασικές κινηματογραφικές παραγωγές της Κίνας (προερχόμενες από την αγγλική έκδοση “Record of Chinese Movies of 60 Years”).
Η πανηγυρική τελετή λήξης θα τελεστεί στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΒΘ (Πέμπτη 22 Απριλίου, 9.00 μ.μ.).
Τον Μάιο το αφιέρωμα θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Οργάνωση: Κίνα – Τιμώμενη Χώρα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 15/4
18:30
Five golden flowers
Wang Jiayi

20:45
Kekexili
Lu Chuan

23:00
The knot
Yin Li




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/4
18:30
Assembly
Feng Xiaogang

20:45
Perhaps love
Chen Kexin

23:00
Turpan love songs
Jin Lini




ΣΑΒΒΑΤΟ 17/4
18:30
Kekexili
Lu Chuan

20:45
The knot
Yin Li

23:00
Crazy Racer
Ning Hao




ΚΥΡΙΑΚΗ 18/4
18:30
Five golden flowers
Wang Jiayi

20:45
Turpan love songs
Jin Lini

23:00
Perhaps love
Chen Kexin




ΔΕΥΤΕΡΑ 19/4
18:30
Crazy Racer
Ning Hao

20:45
Kekexili
Lu Chuan

23:00
Assembly
Feng Xiaogang




ΤΡΙΤΗ 20/4
18:30
The knot
Yin Li

20:45
Turpan love songs
Jin Lini

23:00
Assembly
Feng Xiaogang




ΤΕΤΑΡΤΗ 21/4
18:30
Perhaps love
Chen Kexin

20:45
Five golden flowers
Wang Jiayi

23:00
Crazy Racer
Ning Hao


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Turpan Love Songs
Σκηνοθεσία: Ζιν Λινί Ζιερζατί Γιαχεφού
Πρωταγωνιστούν: Αζιγκουλί Ρεξιτί, Μουλαντίνγκ Αμπουλιμουτί, Χουερξιντέ Τουρντί
Κίνα, 2005, Έγχρωμη, 90’

Η ταινία καταγράφει τη ζωή και τις σχέσεις δύο γενεών μιας εθνικής μειονότητας που ζει στην περιοχή Ζινγιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Η ταινία συνδυάζει στοιχεία κωμωδίας, κάποια στοιχεία τραγωδίας με μουσική. Η συγκινητική και ρομαντική ιστορία περιγράφει τις προσπάθειες της οικογένειας του κ. Χαλίκε να βρει σύζυγο για την μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, την Κανγκμπαρχάν.

The KnotΣκηνοθεσία: Γιν Λιν
Πρωταγωνιστούν: Τσεν Κουν, Ζου Ρουοζουάν, Λι Μπινγκμπίνγκ
Κίνα, 2006, Έγχρωμη, 110’

Στα 1940, ο Τσεν Ζιουσούι, ένας δάσκαλος αγγλικών από την Ταϊβάν, ερωτεύεται την Γουάνγκ Μπιγούν. Εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών στην Ταϊβάν, ο Τσεν Ζιουσούι αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ενδοχώρα για να αποφύγει την σύλληψη. Το ζευγάρι χωρίζει, αλλά ορκίζεται να ξανασμίξει μια μέρα. Ο Τσεν γίνεται στρατιωτικός γιατρός και γνωρίζει την Γουάνγκ Τζιντί, μια στρατιωτική νοσοκόμα, την οποία και παντρεύεται, χωρίς όμως να έχει ξεχάσει την Γουάνγκ Μπιγούν. Η Γουάνγκ Μπιγούν ζει φροντίζοντας την μητέρα της, και ταυτόχρονα συνεχίζει να αναζητά τα ίχνη του μεγάλου της έρωτα, μέχρι το 1968, οπότε μαθαίνει για τον θάνατο του Τσεν στα βουνά του Θιβέτ. 60 χρόνια μετά, η Γουάνγκ, που ζει πλέον στην Νέα Υόρκη, στέλνει την υιοθετημένη της κόρη στο Θιβέτ, για να μάθει τι ακριβώς συνέβη στον Τσεν.


Perhaps loveΣκηνοθεσία: Τσεν Κεξίν
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Τσεκνγκβου, Ζου Ζουν, Ζανγκ Ζουεγιού, Τζι Τζιν Χε
Κίνα, 2005, Έγχρωμη, 100’

Η Σουν Να πηγαίνει στο Πεκίνο για να ακολουθήσει το όνειρό της στο τραγούδι. Χωρίζει με τον Λιν Τζιανντόνγκ, τον αληθινό της έρωτα από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είναι και αυτός φτωχός, αλλά είναι ταγμένος στο ιδεώδες της τέχνης. Η Σουν Να πετυχαίνει σιγά – σιγά τον στόχο της, μέσα από την ερωτική της σχέση της με έναν σκηνοθέτη, και τελικά καταλήγει να γίνει η σταθερή συνοδός του διάσημου σκηνοθέτη Νιε Γουέν. Ο Λιν Τζιανντόνγκ, ο οποίος εντωμεταξύ έχει γίνει και αυτός γνωστός ηθοποιός, πρωταγωνιστεί στην καινούργια ταινία του Νιε Γουέν. Το ερωτικό τρίγωνο που θα δημιουργηθεί μεταξύ τους θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεδιπλωθούν γεγονότα από το παρελθόν.


Kekexili
Σκηνοθεσία: Τσουάν Λου
Πρωταγωνιστούν: Ντουομπουτζί, Ζανγκ Λέι, Λιανγκ Κι,
Κίνα, 2004, Έγχρωμη, 85’

Το Κεκεξίλι αποτελεί τον τελευταίο άθικτο, ακατοίκητο ανοιχτό κομμάτι γης στην Κίνα, και ταυτόχρονα το τελευταίο εναπομείναν καταφύγιο της Θιβετιανής αντιλόπης. Μετά το 1985, η λαθροθηρία της Θιβετιανής αντιλόπης αυξήθηκε δραματικά, και με στόχο να αποφύγουν την εξαφάνιση του είδους, εθελοντές οργάνωσαν περιπολίες στο βουνό. Οι συμπλοκές τους με τους λαθροκυνηγούς καλύφθηκαν εκτενώς από τα ΜΜΕ, τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό. Ένας δημοσιογράφος επισκέπτεται τους εθελοντές, μένει μαζί τους, και καταγράφει τις συνθήκες ζωής και τις εμπειρίες τους.


Five Golden FlowersΣκηνοθεσία: Γουανγκ Τζιαγί
Πρωταγωνιστούν: Γιανγκ Λικούν, Μο Ζιγιάνγκ
Κίνα, 1959, Έγχρωμη, 95’

Ο Α Πένγκ γνωρίζει την όμορφη Τζινούα σε ένα Φεστιβάλ, και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Οι δυο τους δίνουν ραντεβού τον επόμενο χρόνο στο ίδιο Φεστιβάλ, αλλά δεν καταφέρνουν να συναντηθούν. Στην προσπάθειά του να βρει την Τζινούα ο Πένγκ γνωρίζει διάφορες κοπέλες με το ίδιο όνομα, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και οδηγεί σε διάφορες «αναποδιές», με κωμικά αποτελέσματα.

Crazy Racer
Σκηνοθεσία: Νινγκ Χάο
Πρωταγωνιστούν: Χουάνγκ Μπο, Τζιου Κονγκ
Κίνα, 2009, Έγχρωμη, 100’

Μια ταινία δράσης και περιπέτειας που αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες. Ο ποδηλάτης Τζενγκ Χάο χάνει το χρυσό μετάλλιο για 0.01 δευτερόλεπτα. Δύο μεταφορείς κούριερ καταλήγουν από λάθος να γίνουν κλέφτες και απαγωγείς. Τέσσερις γκάνγκστερ φτάνουν από την Ταϊβάν με σκοπό να οργανώσουν ένα μεγάλο κόλπο. Δύο αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο Γκενγκ Χαο είναι κλέφτης και τον παρακολουθούν στενά, ενώ την ίδια στιγμή οι πραγματικοί απατεώνες το σκανε μπροστά στα μάτια τους.

Assembly
Σκηνοθεσία: Φενγκ Ζιαογκάνγκ
Πρωταγωνιστούν: Γιανγκ Λικίν, Μο Ζιγιάνγκ, Τσάο Ντενγκ
Κίνα, 2007, Έγχρωμη, 130’

Τον χειμώνα του 1948, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Κίνα, ο λοχαγός Γκου Ζιντί του κομμουνιστικού «Στρατού Απελευθέρωσης» οδηγεί τους 47 άντρες του τάγματός του στο θάνατο, επειδή αρνείται να οπισθοχωρήσει από το πεδίο της μάχης, νομίζοντας ότι δεν έχει ακουστεί το σήμα υπαναχώρησης. Η αυτοθυσία του στρατεύματος παραμένει άγνωστη στους ανώτερούς τους, και ο Γκου Ζιντί, όντας ο μόνος επιζών και νιώθοντας ένοχος, προσπαθεί για την υπόλοιπη ζωή του να κερδίσει την αναγνώριση και τη δικαίωσή τους