Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.4.10

Τηλε-βακτήρια στους ωκεανούς




Η ανακάλυψη έγινε από τον ειδικό στην οικολογία των μικροβίων Λαρς Πίτερ Νίλσεν του πανεπιστημίου του Άαρχους και συνεργάτες του




Του Τάσου Σαραντή


Τεράστιες αποικίες από βακτήρια που επιβιώνουν βαθιά στους βυθούς των ωκεανών, δρώντας ως ένας ενιαίος υπεροργανισμός, φαίνεται πως έχουν καταφέρει να διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω μικροσκοπικών ηλεκτρικών δικτύων, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Αν και πολλά «μυστήρια» παραμένουν ακόμα γύρω από την όλη διαδικασία, αν επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες τότε μπορεί να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των επιστημόνων για το πώς λειτουργούν τα οικοσυστήματα των μικρότερων οργανισμών του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη έγινε από τον ειδικό στην οικολογία των μικροβίων Λαρς Πίτερ Νίλσεν του πανεπιστημίου του Άαρχους και συνεργάτες του στους τομείς της γεωμικροβιολογίας, βιογεωχημείας και θαλάσσιας οικολογίας.

Τα βακτήρια του λασπώδους βυθού έχουν ένα ζωτικό πρόβλημα: Οσα βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του βυθού έχουν μεν πρόσβαση στο πολύτιμο οξυγόνο του νερού για να το απορροφήσουν («αναπνεύσουν»), αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Πρόσβαση

Αντίστροφα, όσα βακτήρια ζουν βυθισμένα κάτω από την επιφάνεια, έχουν πρόσβαση στις ανόργανες θρεπτικές ουσίες των ορυκτών, αλλά όχι στο επίσης αναγκαίο οξυγόνο του νερού. Για να λύσουν το πρόβλημα, τα βακτήρια, κατά τα φαινόμενα, συνεργάζονται, συγκροτώντας ένα δίκτυο και ανταλλάσσοντας οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες αμοιβαία.

Οι Δανοί ερευνητές πειραματίστηκαν με τέτοια βακτήρια και διαπίστωσαν ότι οι δύο ομάδες (πάνω και κάτω από τον βυθό) επικοινωνούν αυτομάτως όχι μέσω χημικών ή μοριακών διόδων αλλά μέσω ηλεκτρισμού (κίνησης ηλεκτρονίων).

Ετσι, οι «κάτω» μικρο-οργανισμοί «μαθαίνουν» σχεδόν αμέσως αν και πότε λιγοστεύει το οξυγόνο στους «πάνω» και μεταβάλλουν ανάλογα τον μεταβολισμό τους, προσαρμοζόμενα στις νέες (πιο δυσμενείς γι' αυτούς) συνθήκες περιβάλλοντος.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς γίνεται αυτή η ηλεκτρική επικοινωνία, αλλά οι δανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα βακτήρια έχουν στήσει ένα κανονικό μικροσκοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, πιθανώς αποτελούμενο από μικροσκοπικούς κόκκους μετάλλων, όπως σιδήρου και μαγγανίου, που βρίσκουν μέσα στα ιζήματα του βυθού, καθώς και από αγώγιμα «σύρματα πρωτεϊνών».



Ημερησία