Η μελέτη, που πραγματοποιείται χάρη στις προσπάθειες 2.000 επιστημόνων από 80 χώρες του κόσμου, ανακάλυψε περισσότερα από 5.000 νέα είδη. Με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα βάθη των ωκεανών διαθέτουν περισσότερα από 16.000 είδη σκουληκιών. Μέχρι το 2004, οι επιστήμονες είχαν καταγράψει την ύπαρξη 7.000 ειδών ζωοπλανκτόν. Σήμερα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί, μετά τη μελέτη όλων των δειγμάτων που εξασφάλισαν τα βαθυσκάφη της αποστολής Census of Marine Life.
Βελτιωμένες τεχνικές μελέτης, όπως η μελέτη του DNA, βοήθησαν στην αποφυγή ορισμένων σφαλμάτων. Η Τρέισι Σάτον, του Ινστιτούτου Υδροβιολογίας της Βιρτζίνια, απέδειξε έτσι χάρη σε τεστ DNA ότι τρεις τύποι ψαριών που μέχρι στιγμής θεωρούντο ξεχωριστά είδη, ανήκουν στο ίδιο είδος. Παρότι η όψη τους είναι διαφορετική, τα ψάρια Mirapinidae, Megalomycteridae και Cetomimidae ανήκουν και τα τρία στο ίδιο είδος. Αφού εξέτασαν δείγματα από περισσότερες 1.000 τοποθεσίες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα μικροβίων είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP Στις 4 Οκτωβρίου, η υπηρεσία Census of Marine Life (Δημογραφική Υπηρεσία Ωκεανών) θα παρουσιάσει το πόρισμα της μεγάλης της μελέτης, με στόχο την καταγραφή των θαλάσσιων ειδών.