Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.4.10

Εκανε πίσω η Γεωργία για το «Μακεδονία»


Υστερα από έντονη παρασκηνιακή διπλωματική δραστηριότητα, οι Γεωργιανοί έκαναν πίσω τελικά και «πάγωσαν» τις κινήσεις τους που στοχεύουν στην αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία.
Οπως έγραψε πρόσφατα η «Ε», φέρεται να βρισκόταν μέσα στις προθέσεις της Δημοκρατίας της Γεωργίας η αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν παρατηρηθεί κινήσεις υποκινούμενες και συντονισμένες από κύκλους της Ουάσιγκτον. Επί του προκειμένου, εικάζεται πως μεσολάβηση στην υπόθεση αυτή φαίνεται να είχε ένας έμπειρος και σημαντικός «λομπίστας» στην Ουάσιγκτον, ο Ράντι Σούνεμαν, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου γερουσιαστή Μακ Κέιν, και επί μία 5ετία διατελέσας, ταυτόχρονα, εκπρόσωπος των σκοπιανών και γεωργιανών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον. Απ' ό,τι λέγεται, στην προκειμένη περίπτωση, μηνύματα της Αθήνας εστάλησαν άμεσα στην Τιφλίδα, αλλά και... «συνημμένα» ταυτόχρονα στην Ουάσιγκτον, πως αν η Γεωργία προχωρούσε στην υλοποίηση των σχεδίων της, η Ελλάδα θα μπλοκάριζε, αφενός, τις ΝΑΤΟϊκές της φιλοδοξίες και, αφετέρου, κονδύλια που αυτή λαμβάνει από την Ενωση.
Εν πάση περιπτώσει, η «γεωργιανή υπόθεση», όπως μεθοδεύτηκε φαίνεται πως αποτέλεσε μάλλον ένα «προειδοποιητικό καμπανάκι» αμερικανικών πιέσεων προς την Αθήνα για το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό μέσα στους προσεχείς μήνες. Οπως παρατηρήθηκε, το «αξιοπερίεργο» της υπόθεσης είναι πως η υποκινηθείσα πρόθεση της Γεωργίας να προχωρήσει στην ενέργειά της αυτή, χρονικά συνέπεσε με άλλα «αντικρουόμενα μηνύματα» από την Ουάσιγκτον (με την ευκαιρία της επίσκεψης Παπανδρέου εκεί) που εξέπεμπαν μια προσεκτική στάση στο Σκοπιανό και αυτό κατεγράφη, επί πλέον, με την αποφυγή της... «εύχρηστης» ονομασίας «Μακεδονία» στις αναφορές στη γείτονα. Εγκύρως συνεκτιμάται πως όλα αυτά υποδεικνύουν ένα «διπλό παιχνίδι» στην αμερικανική πρωτεύουσα, με την πολιτική ηγεσία και τη γραφειοκρατία να μιλούν δύο διαφορετικές γλώσσες.