Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.4.10

Οι μεγάλοι ευεργέτες-Κωνσταντίνος Σισμάνογλου

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Με 40.000 χρυσές λίρες χτίστηκε το Σισμανόγλειο

14.04.2010
Οι δωρητές επηρεάστηκαν από την προτροπή του αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και την επιστολή των κατοίκων που ζητούσαν ένα νοσοκομείο και το δημιούργησαν, ώστε το 1937 να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς

«Στόχος η επιστημονική αδελφοποίηση των δύο Σισμανόγλειων νοσοκομείων θετικό γεγονός για τους γιατρούς, ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας, αλλά ιδίως οι ειδικευόμενοι οι οποίοι θα κάνουν ειδικότητα σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδος ενώ τώρα κάποιος θα μπορεί να επιλέγει το Σισμανόγλειο της Αθήνας», θα πει ο διευθυντής ιατρικού τμήματος Ευάγγελος Κοϊμτζόγλου

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Κωνσταντίνος Σισμάνογλου
Δάκτυλος του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου ήταν η κίνηση για την προσφορά των χρημάτων και 

την δημιουργία του Σισμανόγλειου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του διευθυντή ιατρικού τμήματος του Σισμανόγλειου νοσοκομείου Κομοτηνής Ευάγγελου Κοϊμτζόγλου που θα παρουσιαστεί σε ιατρική διημερίδα που διοργανώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο και θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «Αρκάδια» Κομοτηνής. Το πρόγραμμα ιδιαίτερα πλούσιο σε αφίξεις επιστημόνων θα εμπλουτιστεί με πολλά στρογγυλά τραπέζια γύρω από ιατρικά θέματα, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την Κομοτηνή στον ελεύθερο χρόνο τους. Για την όλη διοργάνωση μας ενημέρωσε ο ιατρικός διευθυντής και υπεύθυνος της διημερίδας Ευάγγελος Κοϊμτζόγλου που ασχολήθηκε με την έρευνα για την σύσταση του νοσοκομείου από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του ελληνικού κράτους.

Κύριε Κοϊμτζόγλου θα θέλαμε να μιλήσουμε για την διημερίδα που διοργανώνεται και προσκαλεί τον επιστημονικό κόσμο της χώρας με αφορμή την απόδοση τιμής στους μεγάλους ευεργέτες Σισμάνογλου που έχουν δημιουργήσει το νοσοκομείο Κομοτηνής και το νοσοκομείο των Αθηνών. Μιλήστε μας για την ιδέα αυτής της εκδήλωσης και για το περιεχόμενό της.

-Η ιδέα ξεκίνησε από το Σισμανόγλειο των Αθηνών, στο οποίο σκέφτηκαν οι γιατροί του νοσοκομείου ότι είναι καλό να κάνουμε στα δύο Σισμανόγλεια μια τιμητική εκδήλωση για την οικογένεια Σισμάνογλου, οι οποίοι είναι οι δωρητές των δύο νοσοκομείων. Για τον λόγο αυτό έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα η πρώτη γιορτή η οποία στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, κατά βάση είναι επιστημονική εκδήλωση, αλλά γίνονται και τιμητικές αναφορές σε παλαιά μέλη, παλαιούς γιατρούς του Σισμανογλείου. Τότε έγινε στην Αθήνα, τώρα θα γίνει στην Κομοτηνή με ειδική τιμητική αναφορά στην οικογένεια Σισμάνογλου και είχα την τιμή να κάνω εγώ αυτή την ομιλία η οποία θα επαναληφθεί και στην Κομοτηνή και να παρουσιάσουμε το επιστημονικό έργο, των δύο νοσοκομείων. Η επιστημονική εκδήλωση γίνεται με υλικό των δύο νοσοκομείων και αφορά κυρίως περιστατικά της επείγουσας ιατρικής, όπως χειρουργικά, παθολογικά περιστατικά, γαστρεντερολογικά, καρδιολογικά, πνευμονολογικά, πως τα αντιμετωπίζουμε εμείς, να ανταλλάξουμε απόψεις και να ξεκινήσει μια επιστημονική αδελφοποίηση των δύο Σισμανόγλειων νοσοκομείων, πρωτοβουλία πολύ καλή και για τους γιατρούς, ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας, αλλά ιδίως οι ειδικευόμενοι οι οποίοι κάνουν ειδικότητα σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδος. Για παράδειγμα ένας ειδικευόμενος από εμάς μπορεί να φύγει και να πάει στο Σισμανόγλειο κι αυτό να έχει μια σειρά, να δημιουργήσουμε μια σχολή.

Να γυρίσουμε τον χρόνο αρκετά πίσω και να θυμηθούμε την δεκαετία του ’60. Πώς δημιουργήθηκε το νοσοκομείο αυτό από τους αδελφούς Σισμάνογλου;
-Οι αδελφοί Σισμάνογλου σκέφτηκαν να κάνουν μια μεγάλη σημαντική δωρεά στο ελληνικό έθνος και έτσι συνέλαβαν την ιδέα να κάνουν το Σισμανόγλειο νοσοκομείο των Αθηνών, μέσα στις άλλες δωρεές και ήθελαν να μείνει ένα σημαντικό έργο, ένα κόσμημα, μια προσφορά στην υγεία στον τότε εκγυμναζόμενο Ελληνικό λαό από την φυματίωση. Ξεκίνησαν και έφτιαχναν το Σισμανόγλειο των Αθηνών. Οι κάτοικοι της Κομοτηνής εκείνη την εποχή, το 1937 συγκεκριμένα, μαθαίνοντας ότι οι Σισμάνογλου κάνουν αυτό το έργο, επειδή τότε κατά πλειοψηφία ο πληθυσμός ήταν και προσφυγικός, προσέφυγαν στον Κωνσταντίνο Σισμάνογλου, διότι ο άλλος αδελφός είχε ήδη πεθάνει και του ζήτησαν, τον παρακάλεσαν, να κάνει νοσοκομείο και στην Κομοτηνή. Εδώ θέλω να τονίσω και την μεγάλη συμβολή «παρασκηνιακά» του τότε αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου ο οποίος έλκει την καταγωγή του και από την Κομοτηνή και συμβούλεψε τον Σισμάνογλου τον οποίο επηρέαζε να κάνει την δωρεά αυτή και τους έδωσε τα χρήματα που ήταν γύρω στις 40.000 χρυσές λίρες. Με την δωρεά αυτή του Σισμάνογλου και την προτροπή του να φτιάξουν το νοσοκομείο, έγινε το νοσοκομείο της Κομοτηνής με την χορηγία αυτή και λειτουργεί από το 1937, είναι η σημερινή παλαιά πτέρυγα. Εν συνεχεία το 1974 που αποπερατώθηκε το νέο νοσοκομείο πλέον, γιατί ασφυκτιούσε στην παλιά πτέρυγα, επεκτάθηκε και έχει τις σημερινές του διαστάσεις. Η δωρεά Σισμάνογλου αφορά το παλαιό νοσοκομείο το οποίο όσο θυμούνται και γνωρίζουν οι παλαιότεροι, ήταν ένα κόσμημα στην περιοχή, λαμβανομένου υπόψη ότι τα γειτονικά νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης στεγάζονταν σε παλιά τουρκικά κτήρια κατά βάση στρατώνες και ήταν από άποψη κτηριολογικής υποδομής σε άθλια κατάσταση, σε αντίθεση με το δικό μας που ήταν κόσμημα για εκείνη την εποχή.

Εδώ υπάρχει η προτομή του Σισμάνογλου. Υπάρχει κάποια σκέψη να γίνει κάποια πινακίδα, να τονιστεί περισσότερο, ασχέτως αν το νοσοκομείο μετά εξελίχθηκε με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου, να υπάρξει μια πρακτική μορφή απόδοσης τιμής από τις νεότερες γενιές.
-Αυτό θα το προσπαθήσουμε όσο γίνεται, βέβαια ο Σισμάνογλου έχει τιμηθεί με την προτομή την οποία βλέπουμε μπροστά, έχει τιμηθεί με την ονομασία της οδού η οποία οδηγεί στο νοσοκομείο, από εκεί και πέρα η σκέψη είναι να συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις με μια μορφή θεσμού και σε μεταγενέστερο χρόνο να γίνει πανηγυρικότερη εκδήλωση στην Κομοτηνή όπου θα κληθούν και επιζώντες της οικογενείας Σισμάνογλου, αυτή την φορά σας λέω πραγματικά ότι δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό και οι λόγοι είναι οικονομικοί, υπάρχει μεγάλη στενότητα, δεν έχουμε βοήθεια, προσπαθούμε πάση θυσία να εξοικονομήσουμε τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για αυτή την δουλειά, δεν είμαστε σε θέση αυτή την στιγμή να δώσουμε τον πανηγυρικό αυτό χαρακτήρα τον οποίο θέλουμε να δώσουμε. Έχουμε ιδέες για αυτά τα πράγματα και θα δούμε πως θα το κάνουμε μελλοντικότερα.

Τα πρακτικά αυτής της διημερίδας θα τα δούμε δημοσιευμένα; Γιατί υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ομιλητές, καθηγητές ειδικοτήτων που έρχονται και από την Αθήνα, από την ιατρική σχολή του Δημοκριτείου και άλλα πανεπιστήμια.
-Φυσικά και θα κυκλοφορήσει τεύχος με τα πρακτικά, θέλω να πω εδώ ότι οι παρουσιάσεις θα γίνουν από «χαμηλόβαθμους» νέους γιατρούς, αλλά η όλη επιμέλεια ανήκει σε διευθυντές κλινικών των δύο νοσοκομείων και σε διακεκριμένες πανεπιστημιακές προσωπικότητες από την Αλεξανδρούπολη, από την Αθήνα και την Κρήτη και ενδεχομένως ελπίζουμε ότι θα μας τιμήσει και η Λάρισα γιατί υπάρχουν αυτή την εποχή πολλά συνέδρια και έχουμε την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν να έρθουν και από εκεί ορισμένοι τουλάχιστον πανεπιστημιακοί.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Παρασκευή 16 Απριλίου

09.00-09.30 «διαπολιτισμική νοσηλευτική σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον», 1. «η διαπολιτισμική επικοινωνία ως παράγοντας διαμόρφωσης της σχέσης ασθενή-επαγγελματία υγείας», Σισμάνης Δημήτριος, 2. «ζητήματα που προκύπτουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία», Δερμετζή Αικατερίνη, Αντωνακάκης Κωνσταντίνος. 09.30-11.00 « Επείγουσα και εντατική νοσηλευτική», 1. «ανεπιθύμητα συμβάντα κατά την νοσηλευτική φροντίδα σε μονάδες εντατικής θεραπείας», Καρρά Βασιλική, 2. «εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών στη νοσηλευτική κλινική πρακτική», Καλαφάτη Μαρία, 3. «ποιο σύστημα διαλογής – triage θα εφαρμόζατε στο νοσοκομείο σας;», Τσιβίκη Αναστασία, 4. «διαχείριση πολυτραυματία στο ΤΕΠ», Τσικίκα Τριάδα, 5. «Αντιμετώπιση ψυχικά αρρώστου στο ΤΕΠ γενικού νοσοκομείου», Παναγιώτα Ασπασία, σχολιαστές Μανίκου Όλγα-Γιαβασόπουλος Ευάγγελος. 11.00-12.30 «Λοιμώξεις κοινότητας και υπολογιστική τομογραφία», 1. «οξεία πολυνεφρίτιδα», Λυμπεροπούλου Κορίνα-Κατσαρού Αγάπη, 2. «λοιμώξεις ΚΝΣ», Κολώνια Βιργινία-Κατσαρού Αγάπη, 3. «λοίμωξη αναπνευστικού από H1N1», Καρακοντάκη Φωτεινή, 4. «TBC», Σταθέλου Λευκοθέα-Κατσαρού Αγάπη, 5. «κεχροειδής TBC σε παιδί 14 μηνών», Παρδάλης Βασίλειος, 6. «Πνευμονία από Legionella», Ρωμανίδου Γιούλια, σχολιαστές Πατλάκας Γεώργιος-Δαλαμαρίνης Κωνσταντίνος-Διαμαντέα Φιλία. 12.30-13.00 Διάλειμμα – Καφές. 13.00-14.30 «διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ενδιαφέροντων περιστατικών στη ΜΕΘ», 1. «παρατεινόμενο εμπύρετο ύστερα από ενδοκοιλιακή φλεγμονή», Ντιάκαλης Χρήστος, 2. «Παρουσίαση περιπτώσεων ασθενών», Μερμίγκης Δημήτριος-Ντορλής Κυριάκος, σχολιαστές Σταθουλόπουλος Αθανάσιος-Θεοδώρου Βασιλική.
14.30-15.30 Ελαφρύ γεύμα. 15.30-17.00 «Επείγουσες χειρουργικές παθήσεις κοιλίας-γυναικολογικών οργάνων και υπολογιστική τομογραφία», 1. «Οξείες παθήσεις χοληφόρων – ήπατος», Ματθιουδάκης Δημήτριος-Ταβερναράκη Κυριακή, 2. «Επείγουσες χειρουργικές γυναικολογικές παθήσεις», Ευσταθίου Γεώργιος-Ταβερναράκη Κυριακή, 3. «Παγκρεατίτιδα και χειρουργική παρέμβαση». Καρανίκας Ιωάννης, 4. «ο ρόλος της υπολογιστικής τομογραφίας στη διάγνωση των χειρουργικών παθήσεων – αναφορά σε περιστατικά», Μπαμπαλής Δημήτριος-Γυμνοπούλου Ειρήνη, σχολιαστές Φωτόπουλος Αθανάσιος-Μητσάκα Δήμητρα.
17.00-19.00 «Γνωριμία με την πόλη της Κομοτηνής. 19.00 Τελετή έναρξης,
1. «Τα μνημεία της αρχαίας Θράκης», Διαμαντής Τριαντάφυλλος αρχαιολόγος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, 2. «Οι μεγάλοι δωρητές αδελφοί Σισμάνογλου και η σημαντική συμβολή τους στον τομέα της υγείας της πατρίδας μας», Κοϊμτζόγλου Ευάγγελος, 3. «η διαχείριση της υγείας στη χώρα μας», Λιούλιας Αχιλλέας, Τιμητικές βραβεύσεις Αντωνιάδης Γεώργιος-Δημητρακόπουλος Δημήτριος. Δεξίωση.

Σάββατο 17 Απριλίου

08.30-10.00 «Επιπλοκές στην καθημερινή πρακτική», 1. «γενική χειρουργική», Μπομπότης Εμμανουήλ, 2. «Αγγειακή χειρουργική», Ξανθόπουλος Δημήτριος, 3. «Καρδιακή θωρακική χειρουργική», Φορούλης Χριστόφορος, 4. «ΜΕΘ» Σταθουλόπουλος Αθανάσιος, 5. «Επεμβατική πενυμονολογία», Τσιαφάκη Ξανθή, σχολιαστές Χατζηκωνσταντίνου Νικόλαος-Μισθός Παναγιώτης. 10.00-11.15 «Πνευμονολόγος ή καρδιολόγος;» 1. «Καρδιογενές πνευμονικό οίδημα», Παπαδημητρίου Γεώργιος-Κατσαρού Αγάπη, 2. «Μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα», Χατζημανώλης Ιωάννης-Κατσαρού Αγάπη, 3. «Οξεία περικαρδίτιδα», Παπαδημητρίου Γεώργιος, σχολιαστές Δαλαμαρίνης Κωνσταντίνος-Χαλικιάς Γεώργιος-Μπόρκι Λουίζα. 11.15-11.30 Διάλειμμα – καφές. 11.30-12.40 «ο πυρετός στα ρευματολογικά νοσήματα», 1. «κροταφική αρτηρίτις», Κρητικός Ηρακλής, 2. «Νόσος Still των ενηλήκων», Πανταζή Λαμπρινή, 3. «Ερμηνεία ανοσολογικών εξετάσεων», Τζαβάρα Βασιλική, 4. «Το υπερηχογράφημα στη ρευματολογία. Κλινική σημασία», Παπαδόπουλός Ιωάννης. 12.40-15.30 Εκδρομή στο οχυρό της νυμφαίας ( για δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στην ZITA Congress, τηλ. 211-1001783). 15.30-18.00 Ελεύθερος χρόνος. ,
18.00-19.30 Επείγοντα γαστρεντερολογικά νοσήματα και υπολογιστική τομογραφία» 1. «Ισχαιμία εντέρου», Λαζαρίδης Στέφανος-Λεονάρδου Πολυτίμη, 2. «Εντερορραγία», Ματζίβης Ηλιόδωρος-Λεονάρδου Πολυτίμη, 3. «Είλεος», Αντωνακόπουλος Ανδρέας-Ταβερναράκη Κυριακή, 4. «Οξεία Εκκολπωματίτις», Ζαγουριανός Ευάγγελος-Ταβερναράκη Κυριακή, 5. «Επείγουσα κολονοσκόπηση», Πηλιχός Χαράλαμπος, σχολιαστές Μητσάκα Δήμητρα-Μπαρμπατζιάς Χαράλαμπος. 19.30-21.00 «Τι νεότερο στις ενδοπροθέσεις», 1. «περιφερικά αγγεία», Μήλας Φώτης, 2. «Στεφανιαία – βαλβίδες», Πάνος Αριστοτέλης, 3. «Ενδοθωρακική αορτή», Κοκοτσάκης Ιωάννης, 4. «Τραχεία – Βρόγχοι», Μισθός Παναγιώτης, σχολιαστές Φορούλης Χριστόφορος-Παπαβασιλείου Βασίλης-Κουκλάκης Γεώργιος. 21.00 Τελετή λήξης. 21.30 Αποχαιρετιστήριο δείπνο στον Ίασμο.