Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.4.10

Γιγαντώνονται τα προβλήματα από το ηφαιστειακό νέφος


Χάος στις πτήσεις αεροσκαφών στη βόρεια Ευρώπη λόγω του νέφους από το ηφαίστειο στην Ισλανδία. Προβλήματα και ματαιώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη είναι πιθανό να διαταραχθεί για «αρκετές ημέρες» λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, σύμφωνα με την ένωση διαχειριστών της εναέριας κυκλοφορίας Canso.



«Οι επιπτώσεις του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για αρκετές ημέρες», ανέφερε η Canso, που εδρεύει στο Χόφντορπ και στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.
«Αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές συνέπειες στο σύστημα των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γκράχαμ Λέικ, ο γενικός διευθυντής της Canso, σε ανακοίνωση του.
«Η κίνηση θα πρέπει να αναδιοργανωθεί ή να παρεκκλίνει και οι πτήσεις να επαναπρογραμματιστούν, όλα σε μια δυναμική βάση και κάπως απρόβλεπτη» προσθέτει ο κ. Λέικ
.

Παρατάθηκε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Βρετανίας 

Το κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους του βρετανικού εναέριου χώρου παρατάθηκε έως τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή οι βρετανικές υπηρεσίες αεροπορικού ελέγχου (NATS), ελπίζοντας σε μία προσωρινή επανάληψη της αεροπορικής κυκλοφορίας τις πρώτες πρωινές ώρες στη βόρεια Αγγλία.
«Το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας εξακολουθεί να επηρεάζει το βρετανικό εναέριο χώρο», υπογράμμισαν οι NATS, ανακοινώνοντας την παράταση του κλεισίματος ενός τμήματος των βρετανικών ουρανών.
Η βόρεια Αγγλία ενδεχομένως να επωφεληθεί από μία προσωρινή βελτίωση της ατμοσφαιρικής κατάστασης μεταξύ των ωρών 03:00 και 09:00 GMT (06:00 και 12:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, διευκρινίζουν οι NATS.
Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευθούν, τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία, και όλα όσα βρίσκονται βορείως αυτών θα μπορέσουν να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους στο διάστημα αυτών των ωρών, ανέφεραν.
Ωστόσο «οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν πως το σύννεφο τέφρας αναμένεται να επιστρέψει στη βόρεια Αγγλία στις 10:00 τοπική ώρα (09:00 GMT ή 12:00 ώρα Ελλάδας) και είναι πιθανόν να ξανατεθούν οι περιορισμοί», εξήγησε ο οργανισμός.
Ο εναέριος χώρος της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και πάνω από ένα τμήμα της Βόρειας Θάλασσας άνοιξε και πάλι από τις 18:00 GMT (21:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, επιτρέποντας την επανάληψη των διατλαντικών συνδέσεων, υπενθύμισε.
Κλειστά έως το μεσημέρι τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Παρισιού
Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Παρισιού θα παραμείνουν κλειστά στην κυκλοφορία έως το μεσημέρι του Σαββάτου (13:00 ώρα Ελλάδας), λόγω του νέφους τέφρας που έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).
Σωματίδια επικίνδυνα για την υγεία περιέχονται στην τέφρα
Περίπου το ένα τέταρτο της ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν «πιο επικίνδυνα» για την υγεία γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Τα σωματίδια το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δέκα μικρά είναι πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το μικρόν είναι μονάδα μέτρησης ίση με ένα χιλιοστό του χιλιοστόμετρου.
«Η ανάλυση της τέφρας είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα εκτιμούμε πως περίπου το 25% των σωματιδίων είναι μικρότερα από 10 μικρά», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία πάντως διευκρινίζεται ότι «δεν θα υπάρξει πιο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία» όσο η ηφαιστειακή τέφρα παραμένει σε μεγάλο υψόμετρο.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού (όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα) μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις.
Η Νέιρα συνέστησε στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να αποφύγουν τη σωματική άσκηση εάν υπάρξει μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας. «Εάν βρίσκονται έξω και παρατηρήσουν ότι ο λαιμός και οι πνεύμονές τους έχουν ερεθιστεί, η μύτη τους τρέχει και τα μάτια τους τσούζουν, θα πρέπει να επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους», σημείωσε.
Lufthansa, British Airways και Ryanair ακύρωσαν πτήσεις
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις αναχώρησης και άφιξης στα αεροδρόμια της Γερμανίας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.
«Η Lufthansa ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις μέχρι το Σάββατο 17 Απριλίου στις 12Η00 GMT στα γερμανικά αεροδρόμια για αφίξεις ή αναχωρήσεις» ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα. «Οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες παρακαλούνται να μην πάνε στο αεροδρόμιο» πρόσθεσε η Lufthansa.
Στο μεταξύ και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των πτήσεων της στο βόρεια Ευρώπη και στις χώρες τις Βαλτικής μέχρι τη Δευτέρα στις 12Η00 GMT «το συντομότερο» λόγω της ηφαιστειακής στάχτης.
Δεδομένων των καιρικών συνθηκών και του σύννεφου της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, η εταιρεία αποφάσισε να ακυρώσει μέχρι τις 12Η00 GMT τη Δευτέρα όλες τις πτήσεις της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την βόρεια Γαλλία, τη βόρεια Γερμανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας.
«Η απόφαση αυτή βασίζεται στην τρέχουσα σταθερότητα των κλιματικών τάσεων που συνεχίζουν να μεταφέρουν την επικίνδυνη ηφαιστειακή στάχτη πάνω από τις Βρετανικές Νήσους, τη Σκανδιναβία και τις παράκτιες περιοχές της βόρειας Ευρώπης» πρόσθεσε η Ryanair. Η απόφαση αυτή θα επιτρέπει στους επιβάτες να ζητήσουν την πλήρη επιστροφή του εισιτηρίου τους ή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους για να ταξιδεύσουν μετά από την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία.
Η British Airways ανακοίνωσε πως όλες οι πτήσεις προς και από το Λονδίνο θα ακυρωθούν το Σάββατο εξαιτίας της τέφρας που έχει επηρεάσει την αεροπορική κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κλείνει και το αεροδρόμιο του Μιλάνου
Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πιθανότατα το Σάββατο θα κλείσουν το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ευρώπης προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές.
Το αεροδρόμιο Μπολζάνο, επίσης στη βόρεια Ιταλία, που όμως είναι πολύ μικρότερο, θα κλείσει μάλλον αργότερα σήμερα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας.
Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά για ενδεχόμενο κλείσιμο του Φιουμιτσίνο της Ρώμης, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ιταλίας.
Προβλήματα σε όλη την Ευρώπη
Ο εναέριος χώρος της Σλοβακίας έχει κλείσει από τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για τον ίδιο λόγο, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία υπεύθυνη της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας LPS.
Αυτό το μέτρο αφορά «ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας», επισημαίνει η Ανίκο Φοντόροβα.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις ο εναέριος χώρος της χώρας αναμένεται να παραμενείνει κλειστός «ως την Κυριακή στις 23:59 τοπική ώρα (00:59 ώρα Ελλάδας).
Και ο εναέριος χώρος της Φινλανδίας, που έχει κλείσει από την Πέμπτη το βράδυ, θα παραμείνει κλειστός το λιγότερο μέχρι την Κυριακή στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αεροδρομίων της χώρας.
Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για κλείσιμο των αεροδρομίων μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου.
«Σύμφωνα με τις προγνώσεις η ηφαιστειακή τέφρα θα παραμείνει πάνω από τη Φινλανδία για αρκετές ημέρες», αναφέρει η υπηρεσία αεροδρομίων σε ανακοίνωσή της.
Ζημιές εκατ. ευρώ για τις αεροπορικές εταιρείες
Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία «Finnair» αποτίμησε, σήμερα, στά δύο εκατομμύρια ευρώ, καθημερινά, την οικονομική επίπτωση από την καθήλωση των αεροσκαφών της, λόγω των νεφών της τέφρας στην ατμόσφαιρα από το ισλανδικό ηφαίστειο, εξέλιξη που κοστίζει αναλόγως στις σκανδιναβικές ανταγωνίστριες εταιρείες «Norwegian» και «SAS».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνον χθες Πέμπτη ακυρώθηκαν συνολικά 430 πτήσεις της φινλανδικής εταιρείας, η διεύθυνση της οποίας άφησε να εννοηθεί ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, «τότε θα διακοπεί η μισθοδοσία των εργαζομένων της».
Διευκρινίστηκε, ακόμα, από τη διεύθυνση της «Finnair» ότι, η εταιρεία έχει λειτουργικά «ασυμπίεστα» έξοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθημερινά, είτε πετούν είτε όχι τα αεροσκάφη της.
Όσον αφορά την SAS, που είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία της Σκανδιναβίας, σύμφωνα με την αεροπορική επιθεώρηση «Επιβιβαστείτε» από την καθήλωση των αεροσκαφών της (ακυρώθηκαν 742 πτήσεις της) προκαλείται έως τώρα ζημιά της τάξης των 16 εκατ. ευρώ, ενώ η ανταγωνιστική «Norwegian» χάνει ως και 30 εκατ. ευρώ...ενώ έχουν «παραλύσει» οι αερομεταφορές σε πρωτόγνωρο βαθμό για τις τελευταίες 10ετίες τόσο στη βόρεια όσο και στην κεντρική Ευρώπη.
Από την πλευρά της, η «Διεθνής Ένωση των Αερομεταφορών», η ΙΑΤΑ, αποτίμησε στα 200 εκατομμύρια -ημερησίως- τα διαφυγόντα έσοδα, για το σύνολο των εταιρειών που υπάγονται σε αυτήν, εξαιτίας του πρωτόγνωρου για τον ευρωπαϊκό χώρο μετεωρολογικού φαινομένου.
«Πολλές από τις εταιρείες μας έχουν και πρόσθετα κόστη όταν μεταβάλουν, κατ' ανάγκην, τον σχεδιασμό των πτήσεων των αεροσκαφών τους», τονίστηκε από την ίδια πηγή. Συνυπολογίζονται και τα έξοδα για την παρατεταμένη παραμονή των αεροσκαφών σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς και τα έξοδα για την παραμονή σε καταλύματα των επιβατών των πτήσεων», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση της ΙΑΤΑ.
Nορβηγία
Η Νορβηγία πάντως, η οποία υπήρξε και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκλεισε εντελώς τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον προσωρινά άρχισαν να επαναλειτουργούν ορισμένα αεροδρόμια στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. Η κυκλοφορία ξανάρχισε στις 07:00 GMT (10:00 ώρα Ελλάδας) για ένα χρονικό διάστημα 6 έως 12 ωρών, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Πολωνίας
Ο εναέριος χώρος πάνω από το πολωνικό αεροδρόμιο του Ρζεζόφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία, έκλεισε σήμερα το απόγευμα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, γεγονός που σημαίνει ότι διακόπτονται οι πτήσεις σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της χώρας, όπως έγινε γνωστό από την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
Στην ανατολική Ευρώπη το νέφος της τέφρας
Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία πλησιάζει ήδη τη Μόσχα, ανακοίνωσε η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά ο ρωσικός εναέριος χώρος παραμένει προς το παρόν ανοιχτός. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, έχουν μεν ακυρωθεί πολλές πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί προς ευρωπαϊκές χώρες ο εναέριος χώρος των οποίων έχει κλείσει, τα ρωσικά αεροδρόμια ωστόσο λειτουργούν κανονικά, πλην του αεροδρομίου του Καλίνιγκραντ.
Παράλληλα, οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε στις 08:00 GMT (11:00 ώρα Ελλάδας), ενώ στις 10:00 GMT (13:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να κλείσει το αεροδρόμιο της Πράγας και μέχρι τις 11:00 GMT (14:00 ώρα Ελλάδας) θα έχει κλείσει εξ ολοκλήρου ο τσεχικός εναέριος χώρος.
Καθηλωμένα παραμένουν τα αεροπλάνα σε αεροδρόμια της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.
Στη Βουλγαρία, οι περισσότερες από τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Σόφιας ακυρώθηκαν σήμερα, δήλωσε ο διευθυντής του αερολιμένα, κ. Πλάμεν Στάντσεφ.
Οι πτήσεις από και προς το Λονδίνο, το Αμστερνταμ, το Βερολίνο, τη Ζυρίχη και το Παρίσι ακυρώθηκαν, ενώ αναμένεται και η ακύρωση των πτήσεων προς τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο.
Επίσης, ακυρώθηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Μπουργκάς και της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα.
Στη Ρουμανία, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν την ακύρωση 42 πτήσεων. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών επισημαίνεται πως ακυρώθηκαν 34 πτήσεις από το αεροδρόμιο Οτοπένι και οκτώ από το αεροδρόμιο Μπανεάσα.
Στη Σλοβενία, ο αερομεταφορέας «Adria Airways» ανακοίνωσε την ακύρωση τεσσάρων πτήσεων με προορισμό πόλεις της βόρειας Ευρώπης. Επίσης, η εταιρία προχώρησε στην ακύρωση των πτήσεων, που εκτελούνται από το αεροδρόμιο του Μάριμπορ με προορισμό τις πόλεις Λονδίνο, Βρυξέλλες, Αμστερνταμ και Παρίσι.
Στην Κροατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του αερολιμένα, ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς πόλεις της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ακυρώθηκαν οι πτήσεις από το Ζάγκρεμπ προς το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και το Αμστερνταμ, ενώ οι πτήσεις προς Ζυρίχη, Βιέννη και Βουδαπέστη δεν έχουν, προς το παρόν, «επηρεαστεί».
Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ, κ. Λίντια Σάπκοβιτς Μάρτινεκ, ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν, επίσης, οι πτήσεις από το Σπλιτ προς τις σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, ενώ καθυστερήσεις καταγράφηκαν στις πτήσεις προς το Παρίσι.
Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας, Βρετανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Δανίας, βόρειας Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας. Αντίθετα, η Σουηδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι άρχισαν από σήμερα το πρωί να λειτουργούν ορισμένα αεροδρόμια κυρίως στις βόρειες περιοχές της Σκανδιναβίας.
Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
Επιβάτες αεροπορικών πτήσεων με προορισμό χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης ταλαιπωρούνται από το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης καθώς ματαιώθηκαν μέχρι στιγμής τρεις πτήσεις.
Όπως είπε ο αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης Σάββας Βασιλειάδης, εξαιτίας του φαινομένου εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας ματαιώθηκαν δύο πτήσεις αεροσκαφών με προορισμό το Ντίσελντορφ και την Φραγκφούρτη, ενώ αεροσκάφος της εταιρίας Easy Jet δεν έφτασε από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει επιβάτες. Επίσης καθηλωμένο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» βρίσκεται ένα ακόμα αεροσκάφος της εταιρείας British Airways που επρόκειτο να αναχωρήσει χωρίς επιβάτες για το αεροδρόμιο του Λονδίνου.
Οι υπόλοιπες πτήσεις με προορισμό το εσωτερικό αλλά και άλλες χώρες, που δεν επηρεάζονται μέχρι στιγμής από την ηφαιστειακή τέφρα, πραγματοποιούνται κανονικά.
Προβλήματα στις μετακινήσεις των ξένων ηγετών
Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας, που έχει προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις ανά την Ευρώπη, ενδέχεται να καθυστερήσει την επιστροφή της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη χώρα σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με πηγές.
Η Μέρκελ βρισκόταν στις ΗΠΑ όλη την εβδομάδα, αρχικά για να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για τα Πυρηνικά με οικοδεσπότη τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια μετέβη στην Καλιφόρνια.
Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο αεροδρόμιο θα κατευθυνθεί η πτήση της Μέρκελ.
Η Μέρκελ δεν είναι η μόνο ξένη ηγέτις που θα αναγκαστεί να αλλάξει τα σχέδιά της εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη, παρέμεινε μία ημέρα παραπάνω στη Νέα Υόρκη και έφθασε σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη.
Οι βοηθοί του αναζητούν τρόπους μετάβασης στον προορισμό τους.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπινλτ ταξίδεψε αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο και χθες με το τρένο Eurostar στις Βρυξέλλες, αλλά όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας διαπίστωσε ότι οι πτήσεις είχαν ματαιωθεί, όπως έγραψε ο ίδιος στο blog του.
Ο Μπιλντ, όπως έγραψε, συνέχισε το ταξίδι του οδικώς και διανυκτέρευσε στο Λούμπεκ της βόρειας Γερμανίας.
Από τις ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας επηρεάστηκαν και τα βασιλικά ζεύγη της Σουηδίας και της Νορβηγίας, που αναγκαστικά θα ταξιδέψουν σήμερα με τρένο στη Δανία για να παραστούν στον εορτασμό των γενεθλίων της βασίλισσας Μαργκρέτε, η οποία γίνεται 70.
Το αεροδρόμιο της Κρακοβίας στο οποίο πρόκειται να φθάσουν οι περισσότεροι από τους ξένους ηγέτες που θα παρευρεθούν στην κηδεία του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι την Κυριακή, έκλεισε σήμερα για τις περισσότερες πτήσεις εξαιτίας του νέφους της τέφρας που προκάλεσε η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, δήλωσε πηγή του αεροδρομίου.
«Το αεροδρόμιο έκλεισε για όλες τις κανονικές πτήσεις, μέχρι νεωτέρας. Μόνον οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών μπορούν ακόμα να πραγματοποιούνται», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Νωρίτερα, προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας, το οποίο ανάγκασε ευρωπαϊκά αεροδρόμια να κλείσουν, είναι πιθανό να καθυστερήσουν την κηδεία του Πολωνού προέδρου.
Εξάλλου, το αεροδρόμιο της Σόφιας ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, δήλωσε ο διευθυντής του Πλάμεν Στάντσεφ.
Aθήνα
Εκατοντάδες ταξιδιώτες με προορισμό είτε την Ελλάδα, είτε χώρες της Ευρώπης, παραμένουν εγκλωβισμένοι, εξαιτίας των χιλιάδων πτήσεων που έχουν ακυρωθεί, σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει καλύψει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Μέχρι το μεσημέρι είχαν ματαιωθεί τουλάχιστον 60 πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και τουλάχιστον 10 από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα έγινε γνωστό, από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ότι άλλες 23 πτήσεις ματαιώθηκαν και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων.
Η Aegean, η οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει πάνω από 20 σκέλη πτήσεων το πρωί, με προορισμό χώρες της Ευρώπης, το απόγευμα ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε και η πτήση προς Βιέννη, καθώς και η Αυστρία έχει καλυφθεί από το νέφος, και την πτήση Θεσσαλονίκη-Μόναχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκτέλεση του πτητικού τους έργου, καθώς δεκάδες αεροσκάφη που προσγειώθηκαν σε αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κλείσει, παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος αφού είναι αδύνατη η απογείωσή τους.
Eurocontrol: Η τέφρα θα εξαπλωθεί μέχρι τη βόρεια Ιταλία και τα Βαλκάνια
Η τέφρα από το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία, η οποία έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη στη βόρεια Ευρώπη, θα εξαπλωθεί από τη νότια Γαλλία στη βόρεια Ιταλία και τα Βαλκάνια, προέβλεψε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.
Εξάλλου τα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα θα συνεχιστούν και αύριο, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Eurocontrol Μπράιαν Φλιν. «Δεν διαβλέπουμε τέλος» στην κρίση, σημείωσε ο ίδιος.
Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας αναμένεται να κινηθεί προς το νότο, προς τη νότια Γαλλία, τη βόρεια Ιταλία και τα βόρεια Βαλκάνια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ