Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.4.10

Αυστραλία- Οι Αυστραλοί τίμησαν τους πεσόντες στην Καλλίπολη







Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, μεταξύ αυτών και Έλληνες της Αυστραλίας, απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες (Anzacs) που έπεσαν στην Καλλίπολη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.



Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν τα χαράματα της Κυριακής, σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στην συνέχεια, ακολούθησαν παρελάσεις, στις οποίες έλαβαν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τμήματα αποστράτων και παλαιών πολεμιστών, μεταξύ αυτών και τμήματα ομογενών πρώην πολεμιστών.

Το Τμήμα Ελλήνων Παλαιών Πολεμιστών και Εφέδρων το οποίο αριθμούσε περί τους 90 ομογενείς, χειροκροτήθηκε από όλους όσοι παραβρέθηκαν, στην παρέλαση της Μελβούρνης.



Την παρέλαση της Μελβούρνης επισκίασε μικρό ατύχημα που συνέβη όταν οδηγός οχήματος που ελάμβανε μέρος στην παρέλαση έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε πάνω στον κόσμο που παρακολουθούσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν γύρω στα πέντε άτομα.



Σε παρόμοιες εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος σε άλλες πόλεις της χώρας παραβρέθηκαν συνολικά πάνω από 50.000 πολίτες.

Με συγκίνηση, μνημονεύτηκαν οι χιλιάδες Anzacs και στον τόπο που πότισαν με το αίμα τους, την χερσόνησο της Καλλίπολης στην Τουρκία.

Στις εκδηλώσεις μνήμης που έλαβαν χώρα στην Τουρκία, την Αυστραλία εκπροσώπησε η κυβερνήτης της χώρας, Κουεντίν Μπράις, και πολλοί Αυστραλοί πολίτες που ταξίδεψαν στην Τουρκία για να παραβρεθούν στη συγκεκριμένη τελετή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέτος οι Αυστραλοί ήταν λιγότεροι από άλλες χρονιές, λόγω των προβλημάτων στην εναέρια κυκλοφορία της Ευρώπης που προκλήθηκαν από την στάχτη του ισλανδικού ηφαιστείου.

Εκδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα σε πολλές χώρες όπου ζουν Αυστραλοί. 
  
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ