Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.4.10

Βρήκαν πόρτα για τον άλλο κόσμο


CLOSE WINDOW

Είναι 3.500 ετών, ανακαλύφθηκε στον τάφο ανώτατου Αιγύπτιου αξιωματούχου σε ναό στο Λούξορ και συμβόλιζε το «πέρασμα» των πνευμάτων στη μεταθανάτια ζωή.

Πόρτα που οδηγεί σε μυστική κρύπτη ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον τάφο του ανώτατου Αιγυπτίου αξιωματούχου Ούσερ, που έζησε τον 15 αι. π.Χ. Το εύρημα ανακαλύφθηκε σε ναό στο Λούξορ, είναι 3.500 ετών και σύμφωνα με τις δοξασίες των αρχαίων Αιγυπτίων, συμβόλιζε το «πέρασμα» των πνευμάτων στη μεταθανάτια ζωή.
Τέτοιου είδους σκαφτές εσοχές υπάρχουν στους περισσότερους τάφους αρχαίων Αιγυπτίων. Οι πόρτες που κάλυπταν την είσοδo των «περασμάτων» τοποθετούνταν πάντα στη δυτική πτέρυγα του κτίσματος. Το εθιμοτυπικό της εποχής επέβαλε οι συγγενείς του αποθανόντος να αφήνουν μπροστά στην πόρτα φαγητό και ποτό. Η γρανιτένια «πόρτα» (από ροζ γρανίτη), ύψους 1,75 μ., που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι, είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένη με ιερογλυφικά. Κομμάτια πέτρας από τον μνημειώδη τάφο εντοπίστηκαν και σε κτίρια ρωμαϊκής εποχής, στα οποία εικάζεται ότι ενσωματώθηκε μεταγενέστερα.
Ο τάφος του Ούσερ -κύριου συνεργάτη της μοναδικής γυναίκας φαραώ Χατσεπσούτ- και της συζύγου του βρέθηκε στο Λούξορ, στη δυτική όχθη του Νείλου, περιοχή όπου θάβονταν μόνο βασιλιάδες και αξιωματούχοι της αρχαίας Αιγύπτου. Ο Ούσερ ανέλαβε, πιθανότατα, τα καθήκοντά του κατά το πέμπτο έτος της βασιλείας της Χατσεπσούτ, η οποία κυβέρνησε το 15ο αιώνα π.Χ.
Κατείχε την ίδια θέση, τη θέση του πρωθυπουργού, για 20 χρόνια, αποκτώντας, επίσης, τους τίτλους του πρίγκιπα και του δημάρχου της πόλης, σύμφωνα με τις επιγραφές. Μπορεί να έχει κληρονομήσει τη θέση του από τον πατέρα του. Ενα ιερό αφιερωμένο σε αυτόν έχει επίσης ανακαλυφθεί νοτιότερα στους λόφους, κοντά στο Ασουάν. Οι πρωθυπουργοί στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αξιωματούχοι με δύναμη, επιφορτισμένοι να φέρουν σε πέρας τη σύνθετη γραφειοκρατία του βασιλείου.
Ιστορικοί γενικά θεωρούν τη Χατσεπσούτ ως έναν από τους πιο επιτυχημένους φαραώ. Ακολούθησε ειρηνόφιλη πολιτική, ανορθώνοντας την οικονομία, αντί να πολεμά τους γείτονές της. Η Αίγυπτος είχε ειρήνη το μεγαλύτερο μέρος των 22 ετών της βασιλείας της, ενώ ανέπτυξε δίκτυα εμπορίου που γέμισαν τα κυβερνητικά ταμεία και χρηματοδότησαν την κατασκευή μνημείων και κτιρίων, για τα οποία εξακολουθούν να συρρέουν οι τουρίστες στην Αίγυπτο.
Ανοιξε νέα ορυχεία τιρκουάζ, έστειλε εμπορική αποστολή στην Πουντ και ανήγειρε δύο οβελίσκους στο Καρνάκ. Στους τοίχους του ναού της στο Ντέιρ ελ Μπάχρι απεικονίζεται σαν άντρας, με ψεύτικη γενειάδα και όλα τα φαραωνικά σύμβολα.
Η είδηση γα την ανακάλυψη της πόρτας που οδηγεί σε μυστική κρύπτη έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη αγάλματος της 18ης Δυναστείας που αναπαριστά τον Θωθ.
Κρύπτες
Μυστικές κρύπτες βρίσκονται σε όλους σχεδόν τους αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους και προορίζονταν ως δίοδοι για να περνούν τα πνεύματα στη μεταθανάτια ζωή.

Αντιγόνη Καράληakarali@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=10922990#