Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.4.10

Ουρουγουάη: Μαργαρίτα Λαρριέρα, μία «Ελληνίδα κατ΄επιλογήν»


 
της Διαμαντένιας Ριμπά



Δηλώνει «Ελληνίδα κατ΄επιλογήν». Λατρεύει και υπηρετεί, με όλες τις δυνάμεις της, την Ελλάδα, την οποία θεωρεί δεύτερη πατρίδα, προωθώντας τις διαχρονικές πνευματικές αξίες της, που έχουν κληρονομήσει και υιοθετήσει στη χώρα της, την Ουρουγουάη.


Η αναγόρευσή της σε «Πρεσβευτή Ελληνισμού» από τη Νομαρχία Αθηνών αποτέλεσε για την ίδια ανανέωση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει με πολλή αγάπη για κάθε τι ελληνικό.

Ο λόγος, για τη Μαργαρίτα Λαρριέρα (Margarita Larriera), καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της Παιδείας της Ουρουγουάης. Από τα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε για την ελληνική λογοτεχνία και την ιστορία», δηλώνει η κα Λαρριέρα στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ελληνική Διασπορά».

«Στη δική μου περίπτωση- συνεχίζει- έτυχε να ζω απέναντι από την Ελληνική Κοινότητα του Μοντεβιδέο κι έτσι μού δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή και με τους σύγχρονους Έλληνες».

Όντας πλέον φοιτήτρια Πανεπιστημίου, το 1977, (σ.σ. είναι απόφοιτη της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών σε ιστορικές σπουδές) έμαθε ότι, παραδίδονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην Κοινότητα και τότε, από την επαφή της με την πανέμορφη, όπως τη χαρακτηρίζει, ελληνική γλώσσα, η αγάπη της προς τον ελληνικό πολιτισμό έγινε βαθύς έρωτας, που παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα.

«Η γνώση μου της ελληνικής, μού επέτρεψε να διαπιστώσω ότι, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πηγή πολιτισμού και παράγει άξιους δημιουργούς, εξίσου σημαντικούς με τους αρχαίους της», τονίζει η κα Λαριέρα.

Και συνεχίζει: «Είναι συγκινητικό αυτό που γίνεται μετά από 32 χρόνια δράσης του Ιδρύματος στο Μοντεβιδέο, για πάνω από 6.000 άτομα, που ήρθαν σε επαφή με τη γλώσσα και με την Ελλάδα. Μιλάμε για ανθρώπους από 17 μέχρι και 94 χρονών, οι περισσότεροι καθαρά Ουρουγουανοί, που τούς έχει μαγέψει η γλώσσα, οι χοροί, η λογοτεχνία, η κουζίνα και όλα τα άλλα, που προσφέρει το Ίδρυμα. Θα ήθελα να σας δοθεί η ευκαιρία να έρθετε εδώ και να μιλήσετε με Ουρουγουανούς, ισπανικής ή ιταλικής καταγωγής, σε άπταιστα ελληνικά, για Σεφέρη, Πλάτωνα ή Θεοδωράκη. Έχουμε, βέβαια, και πολλούς μαθητές ελληνικής καταγωγής, τρίτης και τέταρτης γενιάς, που βρίσκουν στο Ίδρυμα, το κατάλληλο περιβάλλον να είναι κοντά στην πατρίδα των προγόνων τους».

Για τον μέντορά της, Παναγιώτη Τσάκο, «τον καπετάνιο του πλοίου των ονείρων μας», η κα Λαρριέρα μιλάει με τα καλύτερα λόγια, τονίζοντας το πάθος του για τη διάδοση των αξιών, των ιδανικών και του πολιτισμού του ελληνισμού. Το 2007, το Ίδρυμα μετακόμισε σ’ ένα πανέμορφο οίκημα, στο κέντρο της πόλης, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις δραστηριότητές του. Μόνο το 2009, οι εγγραφές έφτασαν στα 450 άτομα. Αξίζει να αναφερθεί και η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, που εξελίσσεται ραγδαία σε πυρήνα δυναμικής διάδοσης της ελληνικής παιδείας.

«Το Ίδρυμα οργάνωσε ή συνεργάστηκε στη διοργάνωση πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, που σχετίζονται με την Ελλάδα, όπως αυτή που ετοιμάζουμε για τον επόμενο Μάιο, ίσως τη μεγαλύτερη που έχουμε προγραμματίσει ποτέ. Μαζί με τη λογοτεχνική εταιρία «Οι Αναγνώστες του Ομήρου», και με τη συμβολή πολλών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της Ουρουγουάης και της Ελλάδας, παιδιά, νέοι και ενήλικες θα διαβάσουν ή θα τραγουδήσουν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής πολιτιστικής εμπειρίας για την Ουρουγουάη και για τη Λ. Αμερική, που θα πραγματοποιηθεί στο Μοντεβιδέο, από τις 17 μέχρι και τις 22 Μαΐου, τιμώντας τα αθάνατα έργα του Ομήρου, καθώς και των μεταφραστών του».

Παρ΄ όλο το φόρτο εργασίας στο ίδρυμα, που είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ως εξεταστικό κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, πιστοποιημένο να χορηγεί πιστοποιητικά ελληνομάθειας, η κα Λαρριέρα βρίσκει χρόνο να διευθύνει και μία εκπομπή στο ραδιόφωνο του Μουτεθιδέο, με τίτλο «Ταξίδι στην Ιθάκη».

«Ο σταθμός απ’ τον οποίο εκπέμπει το πρόγραμμά μας έχει τεράστια κάλυψη. Αναμφίβολα, η μουσική είναι η απόλυτη διεθνής γλώσσα και το ραδιόφωνο, το τέλειο μέσο επικοινωνίας. Έχω λάβει μηνύματα από όλες τις περιοχές της Ουρουγουάης και από κοντινές της Αργεντινής, από ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ σχέση με την ελληνική γλώσσα, αλλά η μουσική τούς τράβηξε. Πάντα κάνω μια μικρή μετάφραση στα ισπανικά μέρους των στίχων, το οποίο αρέσει πάρα πολύ. Έχω καταπληκτικές μαρτυρίες από ανθρώπους, σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας, που κάθονται και ακούνε, κάθε Σάββατο, το πρόγραμμα και απολαμβάνουν την ελληνική μουσική και την ομορφιά της», μας λέει.

Από το 2002, η κα Λαρριέρα είναι πρόεδρος του τμήματος Ουρουγουάης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ένα ακόμη «πολύ όμορφο κομμάτι της δράσης μου στην Ουρουγουάη», όπως χαρακτηριστικά τονίζει. «Αποστολή μας, και τιμή επίσης, θα 'λεγα, είναι να κρατάμε ζωντανό το τόσο αξιόλογο έργο του και να το κάνουμε γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Μ' αυτό τον σκοπό οργανώνουμε, κάθε δύο χρόνια, μια μεγάλη εκδήλωση προώθησης και διάδοσης των αθάνατων κειμένων του μεγάλου Κρητικού», σημειώνει.

Κλείνοντας, η κα Λαρριέρα μας διαβεβαιώνει ότι, με τους «Έλληνες κατ’ επιλογήν», σε όλο τον κόσμο, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, «είμαστε και θα είμαστε, ακόμα πιο πολύ, στο πλευρό της Ελλάδας μας, ως πραγματικός «πνευματικός στρατός», να την προστατέψουμε και να τη βοηθήσουμε, να μην χάσει ποτέ την ακτινοβολία, την αξιοκρατία και τον σεβασμό που της αρμόζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ