Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.5.10

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την συνταγματική μεταρρύθμιση



Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού και των δικαστικών αρχών θα πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε 60 ημέρες.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να εμποδίσει το δημοψήφισμα.
Τα βασικότερα θέματα που συγκαταλέγονται στο σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης είναι ως εξής:

- Θα δοθεί δικαίωμα συλλογικής σύμβασης στους υπαλλήλους.

- Η θετική διάκριση υπέρ των γυναικών και τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα τελούν υπό συνταγματική εγγύηση.

-Αρμόδιο για το οικονομικό έλεγχο των πολιτικών κομμάτων θα είναι στο εξής το Ελεγκτικό Συμβούλιο αντί του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ήταν μέχρι τώρα.

- Σχεδιάζεται να υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο οι αποφάσεις αποπομπής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

- Ριζική αλλαγή στη δομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στο εξής θα αποτελείται από 19 μέλη.

- θα είναι δυνατή η εκδίκαση των στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια.

- Θα αλλάξει τελείως και η δομή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων

- Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων θα αποτελείται από 21 μόνιμα και 10 προσωρινά μέλη. Τα 4 μέλη της επιτροπής θα εκλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό μέλος από τη Γενική Συνέλευση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό μέλος από τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου του Κράτους, 7 μόνιμα και 4 προσωρινά από τους υψηλόβαθμους εισαγγελείς και δικαστές ποινικού δικαίου ενώ 3 μόνιμα και 2 προσωρινά μέλη από τους υψηλόβαθμους εισαγγελείς και δικαστές του διοικητικού δικαίου.

- Με το πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης θα καταργηθεί το προσωρινό άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο θα επιτρέπει την εκδίκαση αυτών που πραγματοποίησαν τη στρατιωτική επέμβαση της 12ης Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο που είχε ως στόχο να θέσει περιορισμούς στην απαγόρευση πολιτικών κομμάτων από το πακέτο των μεταρρυθμίσεων για το τουρκικό σύνταγμα, μετά την απόρριψη του από το τουρκικό κοινοβούλιο παραλειφτήκε από το πακέτο της μεταρρύθμισης.



TURKISH GREEK NEWS