Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.5.10

Κοκκίνισε ο Πλούτωνας…

Εικόνες από το Hubble δείχνουν τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, να γίνεται σταδιακά όλο και πιο κόκκινος.

Οι επιστήμονες της NASA λένε ότι ο πλανήτης είναι περίπου κατά 20% ερυθρότερος συγκριτικά με το παρελθόν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις μεταβολές του πάγου που βρίσκεται στην επιφάνεια του Πλούτωνα, καθώς εισέρχεται σε μία νέα φάσης της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο που διαρκεί 348 χρόνια. Οι φωτογραφίες του Hubble δείχνουν το παγωμένο άζωτο να είναι πιο φωτεινό στον Βορρά και σκουρότερο στον Νότο.

«Αυτές οι αλλαγές είναι κατά πάσα πιθανότητα συνέπεια του πάγου που λιώνει στον ένα πόλο και στη συνέχεια παγώνει στον άλλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου της NASA.

Ωστόσο, κάποιοι αστρονόμοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις αλλαγές. «Είναι έκπληξη να βλέπεις αυτές τις αλλαγές να πραγματοποιούνται σε τόσο μεγάλο βαθμό και τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Marc Buie από το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο. «Είναι άνευ προηγουμένου».

Το 2006, η επιστημονική κοινότητα αφαίρεσε από τον Πλούτωνα την ιδιότητα του πλανήτη, υποβιβάζοντάς τον στην κατηγορία των νάνων πλανητών.

Σημαντικά μικρότερος από τους υπόλοιπους οκτώ πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, ο Πλούτωνας, με διάμετρο μόλις 2.360 χιλιομέτρων, είναι μικρότερος ακόμη και από ορισμένα φεγγάρια.

Ωστόσο, η κόκκινη απόχρωση δεν θεωρείται από τους επιστήμονες αποτέλεσμα της μεταβολής θερμοκρασίας του Πλούτωνα: παρ’ όλη την ερυθρότητά του, η θερμοκρασία στην επιφάνεια είναι εξαιρετικά χαμηλή, αφού κυμαίνεται στους -233 βαθμούς Κελσίου.



Πηγή:

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=417373

http://mystikos-planitis.blogspot.com/2010/02/blog-post_13.html