Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.5.10

Το 'Ατλαντίς' στο τελευταίο ταξίδι του

Εκτοξεύθηκε στις 14 Μαΐου 2010, 21.20 ώρα Ελλάδας (14.20 τοπική ώρα) το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» από το διαστημικό σταθμό Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για την 32η και τελευταία αποστολή του.


Εκτοξεύθηκε, χθες, 14 Μαΐου 2010, στις 21.20 ώρα Ελλάδας (14.20 τοπική ώρα) το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» από το διαστημικό σταθμό Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για την 32η και τελευταία αποστολή του για την τροφοδοσία του «Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ)».

Το πλήρωμα του «Ατλαντίς» είναι έξι αστροναύτες, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν συστήματα του Διαστημικού σταθμού και θα  αποθηκεύσουν νέα υλικά και εργαλεία.
Η Nasa αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα φέτος ότι το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων θα ανασταλεί, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο τελευταίες πτήσεις των παλαιών, πλέον, λεωφορείων Discovery και Endeavour, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο σταθμό Κένεντι.

Το «Ατλαντίς» εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά το 1985. Στην παρούσα φάση το εξαμελές πλήρωμα θα παραμείνει στο διάστημα 12 ημέρες με βασική εργασία την αντικατάσταση των παλαιών συσσωρευτών με νέων, την πρόσδεση στο Διαστημικό Σταθμό ενός δώματος το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ρώσους καθώς και την αντικατάσταση μιας κεραίας.

Για τις βασικές αυτές εργασίες θα απαιτηθεί από το πλήρωμα να προσδεθεί και να ‘βαδίσει’ στο κενό.