Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.5.10

Ετοιμόρροπη και με σκαλωσιές παραμένει η Μονή Δαφνίου

3,5 εκατ. ευρώ εκτιµάται πως θα είναι αρκετά ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες στη Μονή Δαφνίου.

Γράφει η Μ. Αδαμοπούλου - Τα Νέα
Τείχη έτοιµα να καταρρεύσουν, σκαλωσιές που δεν αποµακρύνονται, πολύτιµα ψηφιδωτά ανάµεσα σε ένα εν εξελίξει εργοτάξιο είναι η εικόνα που αντικρύζουν όσοι φτάνουν σε ένα από τα κηρυγµένα µνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UΝΕSCΟ, τη Μονή Δαφνίου, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα στη θέση αρχαίου ιερού αφιερωµένου στον Απόλλωνα Δαφναίο ή Δαφνείο και είναι αφιερωµένη στην Κοίµηση της Θεοτόκου.


Έντεκα χρόνια µετά τον σεισµό του 1999 το µνηµείο που αποτελεί τον γνωστό - άγνωστο για το ευρύ κοινό, παρά την καίρια θέση του πάνω στην εθνική οδό προς Πελοπόννησο, παραµένει ένα επισκέψιµο εργοτάξιο. Διότι ναι µεν άνοιξε τις πύλες του ο περιβάλλων χώρος τον Οκτώβριο του 2008, το καθολικό όµως µε τα ολόχρυσα ψηφιδωτά του έχει ακόµη σκαλωσιές και οι εργασίες αποκατάστασης έχουν παγώσει διότι η προηγούµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού αρνήθηκε να χρηµατοδοτήσει µε 60.000 ευρώ την ολοκλήρωση των µελετών για τη συνέχιση του έργου καθώς το εκτίµησε ως έργο δεύτερης προτεραιότητας.

Έκπληκτη στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου, η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη διαπίστωσε πως το Δαφνί έχει «παγώσει». «Είναι δυνατόν στην κατάσταση που το άφησα το 2004, στην ίδια κατάσταση να το βρίσκω;», αναρωτήθηκε. «Θα το µαζεύουµε το µνηµείο...».

«Το καθολικό χτυπήθηκε άσχηµα και οι πτέρυγες σχεδόν γκρεµίστηκαν. Το µνηµείο άνοιξε σαν τριαντάφυλλο», λέει στα «ΝΕΑ» η δρ. πολιτικός µηχανικός και µελετήτρια του µνηµείου Νίκη Μιλτιάδου, εξηγώντας γιατί περιδέθηκε ο τρούλος, το καθολικό γέµισε υποστυλώµατα και αντηρίδες έκαναν την εµφάνισή τους στο εξωτερικό του.

«Χωρίς µεταλλική ενίσχυση δεν θα άντεχε ένα νέο σεισµό», εξηγεί ο τµηµατάρχης Μελετών Βυζαντινών Μνηµείων Νίκος Δεληνικόλας. «Με τα έργα που έχουµε προγραµµατίσει ωστόσο, θα αναπληρωθεί η χαµένη αντοχή του µνηµείου».

Έργα που έχουν µπει στην «κατάψυξη» αφήνοντας το καθολικό µε τον επιβλητικό Παντοκράτορα του τρούλου στην αναµονή.

Γλιτώνουν τα τείχη

Προς το παρόν το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να δώσει χείρα βοηθείας µόνο για τις εργασίες αποκατάστασης του περιβόλου, όπου ένα τµήµα του κατέρρευσε πέρυσι τον Νοέµβριο, καθώς έχει ιδιαίτερα καταπονηθεί από τους κραδασµούς των αυτοκινήτων, τους σεισµούς, τις πληµµύρες, ενώ προβλήµατα προκαλούνται επίσης από τον ανοµοιογενή τρόπο δόµησής του και το ασταθές έδαφος.

Πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στα τόξα του περιβόλου και στη σύνδεση τειχών και πύργων, ενώ θα επανατοποθετηθούν στις αρχικές τους θέσεις οι επάλξεις που είχαν αποµακρυνθεί µετά το σεισµό του 1999 και θα συνεχιστούν οι ανασκαφές για την απελευθέρωση τµηµάτων των τειχών.

Τα Νέα