Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.5.10

Προτάσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών



Κάθε φορά που ανακύπτουν με δραματικό τρόπο ευθύνες υπουργών και η οργή των πολιτών ξεχειλίζει, η Βουλή επαναφέρει το θέμα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αυτό έγινε και χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία -όπως και πέρυσι- περιέλαβε στην ατζέντα της το εν λόγω θέμα.

Ο υπ. Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, κατέθεσε ορισμένες προτάσεις που βελτιώνουν τον υφιστάμενο νόμο, οι βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και όλοι συμφώνησαν για δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι όποιες αλλαγές θεσμοθετηθούν δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ και δεύτερον ότι η σχετική συνταγματική διάταξη (άρθρο 86) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές του νόμου. Ο Χ. Καστανίδης πρότεινε:

 Τα αδικήματα υπουργών να παραγράφονται στον ίδιο χρόνο που ισχύει για τους απλούς πολίτες (15 ή 20 χρόνια για κακούργημα, 5 για πλημμέλημα) κι όχι στη 2η της επόμενης Συνόδου της Βουλής, δηλαδή έπειτα από δύο ή το πολύ έξι χρόνια.

 Να μετράει ο χρόνος του αποτελέσματος και όχι της ενέργειας (όπως σημειώνεται αφορά μόνο εγκλήματα υπουργών ή υφυπουργών, όταν ενεργούν ως φυσικοί αυτουργοί).

 Να υπάγονται στη δικαιοδοσία του κοινού ποινικού δικαστηρίου αδικήματα που διέπραξε ένας υπουργός και δεν έχουν σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του. (Θα απαιτείται βεβαίως η άρση ασυλίας του).

 Να δικαιούται Δικαστικό Συμβούλιο να αποφαίνεται για τη βασιμότητα της κατηγορίας πριν από την απόφαση της Προανακριτικής. Με επιφύλαξη υποδέχτηκαν τις προτάσεις οι περισσότεροι βουλευτές, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός αναγνώρισε ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στον περιορισμό της κριτικής που ασκούν οι πολίτες. Για τον ίδιο λόγο, στην προσεχή συνεδρίαση, ο Χ. Καστανίδης θα φέρει προτάσεις για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Γιάννα Μπαλή