Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.5.10

Εντοπίστηκε νέο είδος έκρηξης άστρου (supernovae)

Για πρώτη φορά ένα νέο είδος έκρηξης άστρου (supernovae) εντόπισε σε γειτονικό γαλαξία μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, που προκαλεί την εκπομπή τεραστίων ποσοτήτων ασβεστίου.


Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνεύει γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου σε γαλαξίες όπως ο δικός μας και, ακόμα, μπορεί να εξηγεί από πού προέρχεται το ασβέστιο πουκαταλήγει στα κόκαλα μας, αφού έχει προηγουμένως διανύσει τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα.

Η συγκεκριμένη supernovae από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στο διάστημα- ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2005 στον κοντινό σπειροειδή γαλαξία NGC1032, σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες του φαινομένου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη αυτού του άστρου (με την ονομασία «supernovae SN 2005E) είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη supernovae έχει ποτέ εντοπισθεί.

Δύο τύποι supernovae

Η ανακάλυψη, υπό τον Χαγκάι Πέρετς του ισραηλινού Ινστιτούτου Weizmann, στο κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science».

Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι γνωρίζουν δύο τύπους supernovae: Οι εκρήξεις αυτές προέρχονται είτε από την κατάρρευση ενός πολύ μεγάλου καυτού νεαρού άστρου που εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμα του και καταρρέι υπό το βάρος του μετατρεπόμενο τελικά σε μαύρη τρύπα ή σε άστρο νετρονίων (τύπος ΙΙ), είτε από τις θερμοπυρηνικές εκρήξεις γηραιών «λευκών νάνων» άστρων, που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο (τύπος Ια).

Ωστόσο, η συγκεκριμένη supernovae δεν φαίνεται να έχει καθόλου άνθρακα ή οξυγόνο, αντίθετα είναι πλούσια σε ήλιο, τιτάνιο και ασβέστιο.

Περίπου η μισή μάζα που διασκορπίστηκε στο διάστημα από αυτή την έκρηξη, αποτελείται από ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες τέτοιες εκρήξεις supernovae κάθε αιώνα, αν γίνονται, είναι αρκετές για να ερμηνεύσουν τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που παρατηρούνται στους γαλαξίες, αλλά και στο σώμα μας.

Στο ίδιο τεύχος του «Nature», μια άλλη ομάδα αστρονόμων, υπό τον καθηγητή Κότζι Καβαμπάτα του πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί με την παραπάνω άποψη ότι πρόκειται για ένα νέο είδος supernovae και παρουσιάζει μια εναλλακτική πιο συμβατική ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται τελικά για την κατάρρευση ενός γιγαντιαίου άστρου

APN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.