Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6.6.10

Η κυπριακή φιλοξενία δεν άφησε ασυγκίνητο τον Πάπα - Κανένα δυσάρεστο απρόοπτο


Όλα καλά την πρώτη μέρα

Ο Πάπας Βενέδικτος και οι συνοδοί του χαρακτήρισαν υπέροχη εμπειρία την πρώτη μέρα παραμονής τους στην Κύπρο. Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου η Κύπρος

Όλα κύλησαν ομαλά κατά την πρώτη μέρα παραμονής του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο, που ήταν και η πρώτη φορά που Ποντίφικας πατάει σε κυπριακό έδαφος

Χθες, διαψεύστηκαν και οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα και ήθελαν οργανωμένα σύνολα τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό (κυρίως εξ Ελλάδος) να προκαλούν επεισόδια διαμαρτυρίας ενάντια στον ερχομό του Πάπα, τα οποία θα άφηναν εκτεθειμένη την Κύπρο στη διεθνή κοινότητα. Αντιθέτως, η Κύπρος κέντρισε χθες το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία έκαναν αναφορές στο ιστορικό γεγονός της καθόδου του Πάπα στο νησί.

Τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η αστυνομία, δρακόντεια μεν, διακριτικά δε, απέδωσαν καρπούς. Μοναδικό περιστατικό αντίδρασης προς την επίσκεψη ήταν η σύναξη έξι ατόμων έξω από την εκκλησία Αγίων Αναργύρων, από όπου πέρασε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Πάπα. Οι έξι διαφωνούντες με τον ερχομό του Πάπα επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, αστυνομικοί έλεγξαν το περιεχόμενο του πανό και διαπιστώθηκε πως αυτό δεν ήταν υβριστικό. Στο μεταξύ, ωστόσο, η αυτοκινητοπομπή με τον Πάπα είχε περάσει από το συγκεκριμένο σημείο.

Ο Πάπας και η συνοδεία του έμειναν ευχαριστημένοι από την τελετή υποδοχής τους στο αεροδρόμιο Πάφου. Όπως πληροφόρησαν τον «Π» άτομα που συνομίλησαν με ανθρώπους της συνοδείας του Πάπα, τόσο ο Ποντίφικας όσο και οι συνοδοί του εντυπωσιάστηκαν από τη γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον χώρο της εκκλησίας Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας στην Πάφο, την οποία επισκέφθηκαν μετά το αεροδρόμιο. Όπως μας είπαν, ο Πάπας και η συνοδεία του χαρακτήρισαν τη χθεσινή μέρα ως υπέροχη εμπειρία.

Το πρόγραμμα

Σήμερα, στις 9.15 το πρωί, ο Πάπας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα οργανωθεί σύντομη δεξίωση - κοκτέιλ. Στις 10.45 π.μ. ο Πάπας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την καθολική κοινότητα της Κύπρου στο δημοτικό σχολείο Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη. Στη συνέχεια, στις 12.15 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στην Αρχιεπισκοπή και στις 1.30 μ.μ. θα γευματίσει με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας και αρχιερείς. Το σημερινό πρόγραμμα του Πάπα ολοκληρώνεται με Θεία Λειτουργία στις 5.30 μ.μ. στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού στο χώρο της Μονής των Φραγκισκανών, όπου διαμένει.

Από τις εκδηλώσεις της Κυριακής ξεχωρίζει η Θεία Λειτουργία στο στάδιο Ελευθερία στη Μακεδονίτισσα στις 9.30 π.μ., όπου αναμένεται να παραστούν χιλιάδες πιστών. Αύριο, στις 5 μ.μ. ο Πάπας θα αναχωρήσει για το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας. Θα επιστρέψει στη Ρώμη με ειδικά ναυλωμένη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία αναχωρεί στις 6 μ.μ. Τον Πάπα θα υποδεχθούν στο αεροπλάνο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Κίκης Λαζαρίδης και ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής, Γιώργος Μαυρόκωστας.

Υπενθυμίζουμε ότι η αστυνομία θα αποκόπτει δρόμους ανάλογα με το πρόγραμμα επισκέψεων του Πάπα, ενώ τμήματα των οδών Ρηγαίνης και Πάφου θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 6 μ.μ. αύριο, ώρα αναχώρησης του Πάπα από την Κύπρο. Παράλληλα, όπως πληροφορείται ο «Π», οι αρχές του ψευδοκράτους κινητοποιήθηκαν και μυστικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπόλους στα τείχη γύρω από τη Πύλη Πάφου, με σκοπό να αποτρέψουν τυχόν ανεπιθύμητα επεισόδια.
--------------------------------------------------------------------------------

Για ασφάλεια του Πάπα

Αρωγή από την UNICRI

Τη βοήθεια του διεθνούς φορέα UNICRI (United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute - Ινστιτούτο Έρευνας Διαπεριφερειακού Εγκλήματος και Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Εθνών) έχει η κυπριακή αστυνομία σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας που λήφθηκαν και λαμβάνονται για τον Πάπα Βενέδικτο. Ο φορέας αυτός έχει να κάνει με θέματα ασφάλειας που άπτονται μεγάλων γεγονότων, όπως ακριβώς η επίσκεψη του Ποντίφικα, ενώ λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός οργανισμός για τις κυβερνήσεις που χρειάζονται τις υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εννέα άτομα της UNICRI, βρίσκεται στην Κύπρο και ήρθε με σκοπό να παρακολουθήσει τα μέτρα αστυνόμευσης που έλαβε η αστυνομία. Με το τέλος της επίσκεψης του πάπα, τα μέτρα θα τύχουν αξιολόγησης και, εκεί που η αντιπροσωπεία θα διαπιστώσει ελλείψεις, θα δώσει συμβουλές για το πώς μπορούν να καλυφθούν τα κενά. Η επίσκεψη της εννεαμελούς ομάδας έχει έναν ακόμα σκοπό και αυτός δεν είναι άλλος από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το 2010.

Η UNICRI ιδρύθηκε το 1967 με σκοπό να υποστηρίξει τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της πρόληψης της εγκληματικότητας και της ποινικής δικαιοσύνης. Αποτελείται από διακεκριμένους εμπειρογνώμονες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης, όπως είναι η έρευνα, η κατάρτιση και η τεχνική συνεργασία με κυβερνήσεις, αλλά και με διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες βοηθά στη χάραξη και την εφαρμογή βελτιωμένων πολιτικών στον τομέα του εγκλήματος. Παράλληλα, συλλέγει δεδομένα και ανταλλάσσει πληροφορίες αναφορικά με τις πολιτικές επιλογές, στρατηγικές και πρακτικές που υιοθετούνται στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, τα οποία δεδομένα αναλύει και αξιολογεί, ώστε να μπορεί να δίνει συμβουλές για βελτίωση των μέτρων ασφάλειας.

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
ΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΗ

ΠΟΛΙΤΗΣ - 05/06/2010