Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.7.10

Ο αρχέγονος αστεροειδής του ηλιακού συστήματος



10 Ιουλίου 2010 - ESA



Ο Λουτετία – Lutetia διαπιστώνεται ότι είναι ο πιο κακοποιημένος αστεροειδής του κόσμου, με πάρα πολλούς κρατήρες.

Η αποστολή της Rosetta έχει δώσει τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί από πολύ κοντά ο πρωτόγονος επιζών αστεροειδής του ηλιακού συστήματος.

Η πλησιέστερη προσέγγιση στον ουράνιο βράχο έγινε χθες, 10 Ιουλίου 2010 και ώρα 18:10 CEST με απόσταση από αυτόν περίπου 3.162 χιλιομέτρων.

«Νομίζω ότι αυτός ο αστεροειδής είναι ένα παμπάλαιο αντικείμενο. Βλέπουμε σήμερα ένα κατάλοιπο της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος», λέει ο Holger Sierks, κύριος ερευνητής της ομάδας Όσιρις του Ινστιτούτο Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανσκ, που βρίσκεται στο Lindau της Γερμανίας.

Με τη κάμερα του Όσιρις τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, πίσω διακρίνεται ο πλανήτης Κρόνος

Ο αστεροειδής Lutetia αποτελούσε ένα μεγάλο μυστήριο για πολλά χρόνια. Επίγεια τηλεσκόπια που τον είχαν εντοπίσει έδιναν πληροφορίες που επί χρόνια δημιουργούσαν σύγχυση.

Σύμφωνα με ορισμένους μοιάζει με ένα τύπου «C» αστεροειδή, απομεινάρι πανάρχαιο, από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος.

Σύμφωνα με άλλους, ομοιάζει με τύπου «Μ». Είναι οι μετεωρίτες αυτοί που αποτελούνται σίδηρο και συνήθως έχουν κοκκινωπό χρώμα.
Ένα κοντινό πλάνο της επιφάνειάς του Lutetia
Η ανάλυση των κοντινών πλάνων, που έχουν ληφθεί, με την κατάλληλη επεξεργασία και μελέτη θα μας δώσουν πολλά στοιχεία από τη σύστασή του και όχι μόνον.


Η επιφάνειά του είναι διάσπαρτη με κρατήρες

Το διαστημικό σκάφος Rosetta έχει μια πλήρη σειρά αισθητήρων με τους οποίους καταφέρνει να κάνει τηλεανιχνεύσεις και επιτόπιες μετρήσεις. Πρωταρχικός σκοπός  του σκάφους, είναι να διαπιστώσει τις μαγνητικές επιδράσεις του αστεροειδούς, να αναλύσει τη σύνθεση της επιφάνειάς του καθώς και την πυκνότητά του. Προσπαθεί ακόμη ερευνήσει αν υπάρχει οποιαδήποτε διαστημική σκόνη για να προβεί σε ανάλυση της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού διαστημικού πρακτορείου, η Rosetta θα συνεχίσει το ταξίδι της και θα είναι συνεπής στο ραντεβού της το 2014 με τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko.



Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος