Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.7.10

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Η Ορθοδοξία δεν φοβάται τον διάλογο"


Την διαπίστωση ότι η Ορθοδοξία δεν φοβάται τον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πανηγύρι της Ρωμιοσύνης που έλαβε χώρα στον Ναό της Αγίας Κυριακής στο Κοντοσκάλι. Παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, Ιεράρχες, Κληρικοί, πλήθος προσκυνητών απο την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες καθώς και παλαιοί κάτοικοι του Κοντοσκαλίου που ζουν στην Ελλάδα πραγματοποιώντας το ετήσιο προσκύνημά τους στα "πάτρια".

"Σήμερα είναι ένα μεγάλο πανηγύρι της Ρωμιοσύνης της Πόλεως και μας συνεκέντρωσε, όλους εις τον καλλιμάρμαρον αυτόν Ναόν η Αγία Κυριακή, εις τον Ναόν αυτόν τον οποίον επύργωσε η ευσέβεια κυρίως των Καππαδοκών αδελφών μας", είπε ο Πατριάρχης, καλωσορίζοντας κληρικούς και προσκυνητές από την Μητρόπολη Κίτρους, την Ενορία της Αγίας Άννης Κατερίνης, και τόνισε ότι: "Πρόκειται για μία Μητρόπολη των Νέων Χωρών όπως λέμε τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες τελούν υπό το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Στέλνω από αυτήν την Εκκλησία της Πόλεως την Πατριαρχικήν ευλογίαν και την πατρικήν μου στοργή προς όλο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, αλλά και προς όλες τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες θεωρούν τιμή τους και προνόμιό τους ότι αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα του πρώτου Θρόνου της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας".


Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους παλαιούς Κοντοσκαλιανούς που ήρθαν από την Αθήνα, τόνισε ότι ήλθαν και φέτος για ενδέκατη χρονιά, "για να προσκυνήσουν εις το χωριό τους, στην Εκκλησία τους εδώ που ήσαν μικρά "παπαδάκια" και σήμερα τους καμαρώσαμε μεγάλα "παπαδάκια" με τα εξαπτέρυγα και με τις λαμπάδες να υπηρετούν στο Ιερό Βήμα. Έρχονται για να αναβαπτισθούν εις τα νάματα της πατρώας ευσεβείας, να προσκυνήσουν το εδώ πατροπαράδοτο σέβας. Έρχονται όπως η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων, με τέτοια νοσταλγία και τέτοια λαχτάρα επιστρέφουν και τώρα και πάντοτε στο χωριό τους. Έρχονται και το Δεκαπενταύγουστο όσοι μπορούν για να προσκυνήσουν και να εκκλησιασθούν στην άλλη περικαλλή Εκκλησία του Κοντοσκαλίου, την Παναγία την Ελπίδα".

Η δημιουργία μόνιμης Επιτροπής που θα ασχολείται με την Ομογενειακή Παιδεία της Πόλης αποφασίσθηκε χθές κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας το οποίο παρέθεσαν οι Διευθύνσεις των τριών Λυκείων προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία του λήξαντος σχολικού έτους.

Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Στέφανος, ο πρ. Λυκειάρχης Ζωγραφείου Άρχων Δημήτριος Φραγκόπουλος, οι Λυκειάρχες της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Βικτωρία Λαιμοπούλου, του Ζωγραφείου Ιωάννης Ντεμιρτζόγλου και του Ζαππείου Δέσποινα Φιλίππου, καθώς και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ζαππείου Ευαγγελία Κανάρη, ο Καθηγητής Αντώνης Παριζιάνος και ο Κοινοτικός παράγων Παντελής Βίγκας.

Κατά την συνάντηση έγινε γενική ανασκόπηση των θεμάτων που απασχολούν την Παιδεία της Ρωμιοσύνης της Πόλης, κατά την οποία εκφράσθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάνω σ' αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα, καθοριστικό για την μελλοντική της πορεία. Από τους παρισταμένους τονίσθηκε το γεγονός ότι πρόκειται για κοινή υπόθεση όλης της Ομογένειας και είναι απαραίτητη η συμβολή όλων των φορέων της. Συζητήθηκε και το θέμα της Παιδοπόλεως στο νησί της Πρώτης για την συστηματική αναβάθμισή της τα τελευταία χρόνια, τονίσθηκε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπαιδευτική και παιδαγωγική συμβολή.

Σήμερα υπάρχουν γύρω στους 240 μαθητές στα σχολεία μας με 9 σχολεία σε λειτουργία, 6 Πρωτοβάθμιας και 3 Λύκεια, ενώ στο παρελθόν ο αριθμός των σχολείων είχε ανέλθει στα 59.
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η Ομογένεια της Πόλης πρέπει να φροντίσει, αυτή πρωτίστως, τα του οίκου της, αλλιώς κανείς άλλος δεν θα ενδιαφερθεί γι' αυτήν.

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας- Εν Φαναρίω