Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.8.10

Μέγας Αλέξανδρος, ο αθάνατος

«Η αγρύπνια του Μ. Αλέξανδρου», επιτραπέζιο ρολόι του 19ου αιώνα από τη συλλογή του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Οσο ζούσε, ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε ώς την Απω Ανατολή, μετά θάνατον συνεχίζει να κατακτά τον κόσμο. Τελευταία του κατάκτηση το Αμστερνταμ, που θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο δύο μεγάλες εκθέσεις με θέμα τη ζωή και το έργο του Μακεδόνα στρατηλάτη.

«Ο Αθάνατος Μέγας Αλέξανδρος: ο μύθος, η πραγματικότητα, το ταξίδι, η κληρονομιά» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται από τις 18 Σεπτεμβρίου ώς τις 11 Μαρτίου 2011 στο Μουσείο Ερμιτάζ του Αμστερνταμ. Με περισσότερα από 350 εκθέματα από την κλασική αρχαιότητα ώς τη σύγχρονη εποχή, από την Ανατολή και τη Δύση, απεικονίζεται η ζωή και η ιστορία του Αλέξανδρου. Ανάμεσά τους γλυπτά, έργα ζωγραφικής, ταπετσαρίες και διακοσμητικά αντικείμενα. Ξεχωρίζει το περίφημο cameo Γκοντσάγκα, ανάγλυφο κόσμημα από ελεφαντόδοντο των ελληνιστικών χρόνων, που απεικονίζει κατά μία εκδοχή τον Αλέξανδρο και τη μητέρα του Ολυμπιάδα ή κατά άλλους τον Πτολεμαίο και την Αρσινόη.

«Δεν υπάρχει άλλος ηγεμόνας της αρχαιότητας που να αγγίζει τόσο τη φαντασία μας όσο ο Μέγας Αλέξανδρος (356 π.Χ. - 323 π.Χ., βασιλιάς από το 336 π.Χ.)», σημειώνουν οι διοργανωτές. «Από νεαρή ηλικία ενέπνευσε τους ανθρώπους γύρω του. Κατά τις εκστρατείες του στην Ανατολή στράφηκε στην αναζήτηση των απαρχών του Διονύσου, ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες, καταγόταν από την Ανατολή, πιθανώς την Ινδία. Ο Αλέξανδρος ακολούθησε τα βήματα του Διονύσου και έφτασε σε πολλές χώρες: την Αίγυπτο, τη Συρία, την Περσία, την Ινδία και τη Μογγολία. Αφησε πίσω του μία κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού. Η φήμη του διατηρήθηκε πολύ μετά την αρχαιότητα».

Είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε ολλανδικό μουσείο αφιερώνει μια έκθεση στον Μέγα Αλέξανδρο, το ταξίδι του στην Ανατολή και την επιρροή του ελληνισμού. Η έκθεση καλύπτει μια περίοδο περίπου 2.500 ετών.

Η έκθεση ξεκινά με το μύθο του Αλέξανδρου, όπως αναπαρίσταται σε έργα ζωγραφικής που χρονολογούνται από το 17ο ώς το 19ο αιώνα, όπως ο πίνακας του Πιέτρο Αντόνιο Ροτάρι «Μέγας Αλέξανδρος και Ρωξάνη» και συνεχίζει προς την πραγματικότητά του, τη ζωή του στη Μακεδονία, τους δασκάλους του, τους ήρωές του, την εκστρατεία του στην Ανατολή. Αντικείμενα από την Αίγυπτο, την Περσία και τη Βαβυλώνα μαρτυρούν τους πολιτισμούς που συνάντησε στα ταξίδια του. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή του στους διαδραστικούς χάρτες και στους υπολογιστές, ενώ επίσης έμφαση δίνεται στην επιρροή του ελληνισμού σ' αυτούς τους πολιτισμούς.

Μία μέρα νωρίτερα από την έκθεση του Ερμιτάζ, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιαστεί στο μουσείο Αλαρντ Πίερσον του Αμστερνταμ η έκθεση «Η κληρονομιά του Αλέξανδρου - Ελληνες στην Αίγυπτο». Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 20 Μαρτίου 2011, θα επιχειρήσει να αναδείξει την επιρροή του Αλέξανδρου στην Αίγυπτο.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=54695