Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.8.10

Θεσσαλονίκη: Τέχνη και επιστήμη φουσκώνουν τα πανιά της

Μια δικάταρτη σκούνα 100 ετών, που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη, θα φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη και θα παραμείνει ώς τις 5 Σεπτεμβρίου. Τελικός προορισμός του ταξιδιού της είναι η Κωνσταντινούπολη. Λέγεται «Hulda» και ήταν ατελιέ και μαζί κατοικία του Τουρκοσουηδού γλύπτη Ιλάν Κόμαν, που έφυγε από τη ζωή το 1986, και της οικογένειάς του.
Ο Ιλάν Κόμαν με τη σύζυγό του Κερστίν και τα δυο παιδιά τους πάνω στο «Hulda» 


Ο Ιλάν Κόμαν με τη σύζυγό του Κερστίν και τα δυο παιδιά τους πάνω στο «Hulda» Στην αποβάθρα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα γίνει τις ίδιες μέρες το φεστιβάλ «Hulda», ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης, με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αλλά και με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η σκούνα «Hulda» ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Στοκχόλμη πριν από έναν χρόνο με αφορμή τις εκδηλώσεις «Κωνσταντινούπολη -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010». Στο διάστημα αυτό έπιασε λιμάνι στο Αμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Μπορντό, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα. Οπου στάθμευε έφερνε τον κόσμο σε επαφή με τη σχέση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη. Είναι το θέμα στο οποίο είχε αφιερώσει τη ζωη του ο Ιλάν Κόμαν, δημιουργώντας γλυπτά, που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και στην επιστήμη.
«Ενα από αυτά είναι ένα πολύεδρο. Οσο μειώνεται το περιεχόμενό του, μειώνεται και ο όγκος του για να φτάσει να γίνει σαν μια σανίδα κοντραπλακέ», επισημαίνει η Λυδία Χατζηιακώβου, υπεύθυνη του προγράμματος για το γραφείο οργάνωσης και συντονισμού εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης «Artbox». Εχει εφαρμογή στα διαστημόπλοια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεξαμενή καυσίμων. Οσο μειώνονται τα καύσιμα τόσο περισσότερο ελεύθερο χώρο αφήνει η δεξαμενή τους.
Η σκυτάλη σε γιο και εγγονό
Ο Ιλάν Κόμαν κατασκεύαζε τα έργα του μέσα στη σκούνα του, τη «Hulda». Μετά τον θάνατό του, το 1986, η εκατονταετής πλέον σκούνα παρέμεινε στο λιμάνι της Στοκχόλμης και ανακηρύχτηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας. Τώρα, αποτελεί το κέντρο ενός φεστιβάλ που φέρει το όνομά της και το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από εκθέσεις, εργαστήρια και πρότζεκτ καλλιτεχνών. Στο πλοίο ζουν πια ο γιος και ο εγγονός τού καλλιτέχνη, Αχμέντ και Πίρι Κόμαν, αντίστοιχα. Ο Αχμέντ Κόμαν είναι καθηγητής φυσικής και εξηγεί στο κοινό τη σχέση τέχνης και επιστήμης, ενώ ο Πίρι Κόμαν είναι εικονολήπτης και καταγράφει με την κάμερά του το ταξίδι της «Hulda» και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε κάθε σταθμό της.
Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων του φεστιβάλ και από την έναρξη του ταξιδιού της «Hulda», εδώ κι ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε φοιτητικός διαγωνισμός. Μια διεθνής επιτροπή από επαγγελματίες της τέχνης και των επιστημών αξιολόγησε τις προτάσεις φοιτητών από όλη την Ευρώπη, με θέμα τον συγκερασμό τέχνης και επιστήμης, και επέλεξε 10 νικητές. Μεταξύ αυτών είναι 5 φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε ειδική έκθεση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Hulda» και της «Κωνσταντινούπολης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010».
Στη διάρκεια της παραμονής της «Hulda» στη Θεσσαλονίκη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μπει στο εσωτερικό του πλοίου και να αγγίξει μερικά από τα έργα του Ι. Κόμαν στο πλαίσιο μιας διαδραστικής έκθεσης. Επίσης θα μπορέσει να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών σχεδιασμένα από το Φόρουμ Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που πλέον συνεργάζεται με την «Artbox» στον τομέα του μάνατζμεντ εκδηλώσεων. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με μια ομάδα μουσειολόγων από το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας. Επίσης, θα γίνουν εργαστήρια για νέους καλλιτέχνες με θέμα τη σχέση τέχνης και επιστήμης με τους Μπάμπη Βενετόπουλο, Φωτεινή Καριωτάκη και Βασίλη Χατζόπουλο, προβολές έργων βίντεο των Λένας Αθανασοπούλου, Μάριου Σπύρογλου, Δανάης Στράτου, Λίας Ψωμά, κι ένα πρότζεκτ της Αγγελικής Μακρή με τίτλο «Το πείραμα».
* Διάρκεια 26 Αυγούστου ώς 5 Σεπτεμβρίου. *