Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.8.10

Αμεση λύση κι ας ματώσει η Μεγαλόνησος!

Αμεση επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και ας «ματώσει» ξανά η Μεγαλόνησος, επιθυμεί η Ουάσιγκτον… Συγκεκριμένα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προτίθεται να ζητήσει από τη Λευκωσία να στηρίξει όσο σκληρές και αν είναι κάποιες αποφάσεις που χρειάζεται να παρθούν, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που φαίνεται να οδηγείται σε νέο αδιέξοδο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ και της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, η Αμερικανίδα υπουργός θα καλέσει τη Λευκωσία να αποδεχτεί τη λύση διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η πρόσκληση αυτή, που θα τη συνοδεύουν οι διαβεβαιώσεις περί της δέσμευσης των ΗΠΑ, περιέχεται σε μήνυμα της Χίλαρι Κλίντον, το οποίο θα προβληθεί κατά την επίσημη έναρξη του 17ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), την οποία θα κηρύξει το βράδυ της προσεχούς Τρίτης 24 Αυγούστου ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Στο μήνυμά της, η Χίλαρι Κλίντον, αφού θα χαιρετίζει τους απόδημους Κυπρίους -οι οποίοι έρχονται στη Λευκωσία απ’ όλο τον Κόσμο για να συμμετάσχουν στο Συνέδριο- καθώς και τις προσπάθειες τις οποίες αυτοί καταβάλλουν για την επανένωση της νήσου, θα κάνει μνεία και στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και στις στενές διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.

«Καθώς η Κύπρος εορτάζει το 50ό έτος της ανεξαρτησίας της, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου», αναμένεται ότι θα αναφέρει το μήνυμα της κ. Κλίντον, η οποία θα υπογραμμίσει ότι το «στάτους κβο» έχει διαρκέσει πολύ καιρό. «Πιστεύουμε ότι οι υπό την ηγεσία των Κυπρίων διαπραγματεύσεις, με την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ο δρόμος για την επίτευξη μιας συνολικής ειρήνης», θα αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στις δυσκολίες της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι απαιτεί σκληρή εργασία, ακόμη και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές. Θα τονίζεται επίσης ότι «οι ηγέτες και των δύο Κοινοτήτων πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων» και ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος και φίλος των ΗΠΑ».

«Η δέσμευσή μας για ειρήνη και ασφάλεια της Κύπρου είναι αμετακίνητη. Αλλά, επαφίεται σε σας, τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής Κοινότητας απ’ όλο τον Κόσμο, να υποστηρίξετε αυτή τη διαδικασία και τις σκληρές αποφάσεις που θα απαιτηθούν για μια συνολική λύση. Η επανένωση της νήσου εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όχι μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά και της περιοχής και θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης παράδειγμα για τη Διεθνή Κοινότητα» θα συμπληρώνει το μήνυμα, το οποίο θα καταλήγει με την ευχή να υπάρξει σύντομα επανένωση της Κύπρου.

Στο μεταξύ πλήρη ενημέρωση παρείχε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Μεγαλονήσου Δημήτρη Χριστόφια, για τις απόψεις που επικρατούν στο διεθνές προσκήνιο και αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο τόσο για τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και για την τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια των οποίων -πέρα από το Μεσανατολικό- ήγειρε και το Κυπριακό.