Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.8.10

Ανακαλύφθηκε ήλιος με επτά πλανήτες


Αύγουστος 25, 2010

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε ένα άστρο σαν τον ήλιο , όπου υπάρχουν επτά πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι αυτό.

«Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε κάτι παραπλήσιο με το ηλιακό μας σύστημα. Αν η έρευνα επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε ποτέ» δήλωσαν οι αστρονόμοι του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO).

Το ηλιακό αυτό σύστημα βρίσκεται στο νότιο μέρος του αστερισμού της Ύδρας και απέχει 127 έτη φωτός από τη Γη.

Η πρώτη άποψη είναι ότι είναι μάλλον απίθανο κάποιος από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το HD 10180, να έχει ζωή. Οι πλανήτες είναι είτε πολύ μεγάλοι ή πολύ ζεστοί και το μέγεθός τους παρομοιάζονται με τον Κρόνο παρά με τη Γη.

Πάντως από μετρήσεις που έγιναν οι αποστάσεις των πλανητών από το λαμπερό αστέρι είναι παρόμοιες με αυτές του δικού μας ηλιακού συστήματός.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άλλο πλανητικό σύστημα. Πρόκειται για εντυπωσιακή ανακάλυψη που μας οδηγεί σε μια νέα εποχή μελετών σύνθετων πλανητικών συστημάτων και όχι μόνον μεμονωμένων πλανητών», δήλωσε ο Κριστόφ Λοβίς, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics».

Με την ανακάλυψη αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να εντοπισθούν οι πολύπλοκες μαγνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλανητών, από όπου θα αντληθούν πληροφορίες για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του συστήματος.

Η έρευνα αυτή είναι το αποτέλεσμα έξι ετών εργασίας. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τα σύγχρονα τηλεσκόπια τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο αστεροσκοπείο της Χιλής.

Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος