Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.8.10

Ο τάφος της Αγίας Θεοδώρας ενδέχεται να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Υπό εξέταση τα ευρήματα

Θεσσαλονίκη


Έναν καμαροσκεπή τάφο, με μαρμάρινο δάπεδο και τοίχους χωρίς επιχρίσματα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε οικόπεδο της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, στη Θεσσαλονίκη. Η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον τάφο της Αγίας Θεοδώρας.

Όπως
 δήλωσε η προϊσταμένη της 9ης ΕΒΑ Μελίνα Παϊσίδου, ο τάφος άρχισε να αποκαλύπτεται στις αρχές Αυγούστου και πριν λίγες ημέρες ήρθε στο φως ακέραιος.

Ο τάφος βρέθηκε στο πρωτοβυζαντινά στρώματα και ήταν κενός, επειδή είχε γίνει παλαιότερα ανακομιδή των οστών.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον τάφος της Αγίας Θοδώρας θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε ιστορικές πηγές, σε συνάρτηση με όλα τα ανασκαφικά ευρήματα.

Να σημειωθεί ότι η ανασκαφή πραγματοποιείται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της εταιρείας «Δομοτεχνική ΑΕ», με χρηματοδότηση της ίδιας της εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται να το οικοδομήσει.

Πάντως, η κ. Παϊσίδου διευκρίνισε ότι έπειτα την ολοκλήρωση των ανασκαφών θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού το πώς θα αξιολογηθεί ο τάφος και το εάν θα οικοδομηθεί το οικόπεδο.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231056840