Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6.9.10

Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός ΚΘΒΕ 2010-11


Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός ΚΘΒΕ 2010-11
  • «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στο ρόλο της Λωξάντρας η Φωτεινή Μπαξεβάνη
  • «Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Γεωργιανού Ρόμπερτ Στούρουα, με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Δήμητρα Ματσούκα.
Παιδική Σκηνή
  • «Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι» του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
  • «Ηλέκτρα» (επανάληψη) Σκηνική σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών. Το έργο θα παρουσιαστεί για δύο εβδομάδες με τη μορφή του work in progress και στη συνέχεια θα παίζεται όλη τη σαιζόν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, η οποία μεταφέρεται στη σκηνή της ΕΜΣ.
  • «Ο Κύριος Πούντιλα και ο δούλος του, ο Μάτι» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κώστα Καζάκου.
  • «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη, με την Νόρα Κατσέλη.
Χοροθέατρο
  • «Τουλούζ Λωτρέκ» από την ομάδα Sine qua non. Η παράσταση αναφέρεται στη σχέση του ζωγράφου με το can-can και το kabare. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το Τελλόγλειο όπου θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Τουλούζ Λωτρεκ.

Μονή Λαζαριστών

Λαϊκή Σκηνή
  • «Δάφνες και Πικροδάφνες» (επανάληψη) των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά . Το έργο που περιόδευσε με επιτυχία με το κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης, ολοκληρώνει τον κύκλο του με συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων στη Μονή Λαζαριστών.
  • «Υπάρχει και Φιλότιμο», έργο βασισμένο στη θεατρική κωμωδία «Ανώμαλη Προσγείωση» των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη

Πειραματική Σκηνή
  • «Η ώρα της Κρίσεως» (επανάληψη) από το μουσικοθεατρικό σατιρικό σχήμα ΜΠΑΝΤΑ –ρισμένοι.
  • «Το όνειρο του Χάϊμε» του πρωτοεμφανιζόμενου Παναγιώτη Μπρατάκου, ένα σκληρό παραμύθι ενηλικίωσης που επαναδιατυπώνει την ιστορία του Άμλετ στη σύγχρονη εποχή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
  • «Deja Vu», η μαύρη κωμωδία του Φραντζ Κάφκα σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τζέζαρις Γκραουζίνις.

Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης
  • Μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ: «Αίτηση σε γάμο» και «Αρκούδα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαντζόπουλου. Έναρξη περιοδείας στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2011.

Παρουσίες

Στον καινούργιο χώρο που θα διαμορφωθεί στο φουαγιέ της ΕΜΣ θα τιμώνται ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και της πόλης. Κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου 2010 – 11, θα παρουσιαστούν τα έργα:
  • «Ο Ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη με τη Λίνα Λαμπράκη
  • Iστορίες από τον «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι (από το πρωτότυπο παραμύθι) με τη Σοφία Λάππου
  • «Τα γραΐδια της Θεσσαλονίκης» του Γεωργίου Παπουλιά, με το Νίκο Ναουμίδη. Το κείμενο που γράφτηκε το 1875 σχολιάζει χιουμοριστικά τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής.

Τα δικά μας παιδιά

Εναλλακτική σκηνή που θα αποτελείται από απόφοιτους των τελευταίων χρόνων της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέους απόφοιτους. Στόχος, η απορρόφηση του δυναμικού της Σχολής από το Κρατικό, η συνέχεια της εκπαίδευσης σε κοινούς κώδικες υποκριτικής, ο έντονος πειραματισμός πάνω σε κείμενα κλασικών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει εργαστήριο πάνω στο εμβληματικό κείμενο «Ελληνική Νομαρχία» άγνωστου συγγραφέα που εκδόθηκε το 1806 και πραγματεύεται τη χρηστή διοίκηση του Κράτους. Στη συνέχεια, με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του Μαγιακόφσκι, με πυρήνα τα κείμενά του αλλά και κείμενα φουτουριστών από το 1912 έως το 1930, θα παρουσιαστεί θέαμα με τίτλο «Πορεία προς τον Ήλιο» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κ.Θ.Β.Ε. με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που ταυτοχρόνως θα παρουσιάζει την έκθεση «Το σύμπαν στη Ρώσικη Πρωτοπορία» με έργα των κυριοτέρων εκπροσώπων της Ρώσικης Πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη σε συνεργασία με μουσεία της Ρωσίας.


Βαλκανική Θεατρική Σκηνή

Ιδρύεται η Βαλκανική Θεατρική Σκηνή με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με τα φετινά «Δημήτρια», η Βαλκανική Θεατρική Σκηνή θα φιλοξενήσει τα Εθνικά Θέατρα Αλβανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα», τις «Βάκχες» και τον «Δον Ζουάν», αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Εθνικών Θεάτρων από τα Βαλκάνια θα ακολουθήσει δραστηριότητα που αφορά σε θεατρικό εργαστήρι γραφής με τη συμμετοχή των όμορων χωρών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία περιλαμβάνει και εκδοτική δραστηριότητα με την μετάφραση και έκδοση πέντε θεατρικών έργων κάθε χώρας από τις άλλες που συμμετέχουν.


Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης
Το ΚΘΒΕ ως μέλος της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης συμμετέχει σε δύο προγράμματα που αφορούν σε θέματα μετανάστευσης.
  • Το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», με θέμα την επιστροφή των μεταναστών στη γενέθλια γη. Μέσα από κείμενα που έχουν γράψει μετανάστες από διαφορετικές χώρες επιχειρείται η σύνθεση παράστασης με τίτλο «Νόστος» που διοργανώνεται από το ΚΘΒΕ και το Εθνικό Θέατρο Σάο – Ζάο (Sao Joao) του Πόρτο της Πορτογαλίας.
  • Το Πρόγραμμα «Υγρά Σύνορα» με θέμα τα περάσματα των μεταναστών. Η παράσταση που θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ έχει ως τίτλο «Το Πέρασμα» κι αποτελεί μια καταγραφή εμπειριών μεταναστών κατά την μετάβαση από τη χώρα τους σε νέο προορισμό.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Δραματικών Σχολών της Ένωσης, η οποία θα γίνει στο Piccolo Teatro του Μιλάνο την άνοιξη του 2011, παρουσιάζοντας την παράσταση «Η Κιβωτός».
Το ΚΘΒΕ συμμετέχει επίσης στο Φεστιβάλ Νομαδικού Κοινού της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης με την παράσταση «Ηλέκτρα». Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ, στο οποίο δεν μετακινούνται οι παραστάσεις από χώρα σε χώρα, αλλά η Ένωση εξασφαλίζει τη δυνατότητα στο κοινό που ταξιδεύει να δει παραστάσεις με μειωμένο εισιτήριο στα θέατρα- μέλη της.


Δράσεις
  • Δράση «Ζ»: Το έργο «Ζ», του Βασίλη Βασιλικού, το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη, θα παρουσιαστεί στους αυθεντικούς χώρους ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων.
  • Θεσμοθετούνται ο ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ, το Θέατρο στα Καφέ, το Θέατρο κατ’οίκων, τα Δρόμο-λόγια, οι παραστάσεις στις φυλακές, στα ΚΕΘΕΑ, στα ΚΑΠΗ.
  • Ξεκινούν δράσεις οι οποίες θα απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
  • Συνεχίζονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κ.Θ.Β.Ε. σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε Παιδιατρικές Κλινικές. Τα προγράμματα θα επεκταθούν και σε Παιδικούς Σταθμούς. Συνεχίζονται δε, τα μαθήματα ορθοφωνίας – αγωγής του λόγου σε δημοσιογράφους και θα επεκταθούν στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζονται οι εκδηλώσεις του Κ.Θ.Β.Ε. για τα 50 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.
  • Όσον αφορά στην Όπερα Θεσσαλονίκης, το Κ.Θ.Β.Ε. αναμένει την νομοθετική ρύθμιση, που θα καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας της Όπερας.