Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.9.10

Αρκτική χωρίς πάγους: προβλέψεις για τον Πολικό κύκλο


Μόσχα. 21 Σεπτεμβρίου 2010.

Σχεδόν 800 εκατ. άνθρωποι μπορούν να βρεθούν υπό απειλής εξαιτίας του γρήγορου λιωσίματος των πάγων στην Αρκτική. Το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από τις κλιματικές ανωμαλίες θα οδηγήσει στην εμφάνιση εκτάκτων καταστάσεων και σε περιοχές πέραν του Πολικού κύκλου.

Τέτοιες προβλέψεις έκανε τις παραμονές του Διεθνούς φόρουμ «Αρκτική – χώρος διαλόγου» που θα γίνει στις 22-23 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, ο πρόεδρος του Ρωσικού Γεωγραφικού Συλλόγου και Υπουργός Εκτάκτων Περιστάσεων της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.
Οι ανώμαλα υψηλές θερμοκρασίες φέτος το καλοκαίρι, οδήγησαν στην ταχεία μείωση των πάγων.
 Οι Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ως προς την ταχύτητα του λιωσίματος των πάγων μπορεί να καταρριφτεί το ρεκορ του 2007 όταν οι πάγοι της Αρκτικής είχαν συρρικνωθεί κατά 33%.
Ο Υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε σήμερα για τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορούν να έχουν αυτές οι διαδικασίες.- «Στη ζώνη εκτάκτων καταστάσεων γενικά στον πλανήτη μας - εννοώ την περιοχή που βρίσκεται πέρα του Πολικού κύκλου- εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων μπορούν να βρεθούν 800 εκατ. άνθρωποι. Η υπερθέρμανση του κλίματος μέσα στα πλησιέστερα 20 χρόνια μπορεί να προκαλέσει άνοδο της στάθμης του ωκεανού κατά 57 σχεδόν εκατοστά»,- παρατήρησε ο Σεργκέι Σοϊγκού.
Χτυπούν συναγερμό και οι Αμερικανοί επιστήμονες,σύμφωνα, μάλιστα με τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν, οι πάγοι στην Αρκτική σήμερα λιώνουν ασυνήθιστα γρήγορα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε σοβαρά τις προβλέψεις αποκάλυψης σαν αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής εξαφάνισης μέσα στα πλησιέστερα χρόνια των αρκτικών πάγων.
Εξάλλου, οι επιστήμονες, δεν κατέληξαν προς το παρόν σε κάποια ενιαία γνώμη για το τι κινδύνους συγκεκριμένα εγκυμωνεί η παγκόσμια υπερθέρμανση του κλίματος.
Δεν συμφωνούν όλοι και με τη γνώμη ότι η αιτία αυτού του φαινομένου ωφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
 Εξάλλου, αυτές και άλλες διάφορες απόψεις για την λύση των κλιματικών προβλημάτων και των προβλημάτων της αξιοποίησης της Αρκτικής, θα συζητηθούν από τους γνωστούς εμπειρογνώμονες του κόσμου στη Μόσχα στο φόρουμ «Αρκτική- χώρος διαλόγου».