Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.9.10

Κύπρος: Εκσκαφές σε στρατόπεδα στα κατεχόμενα, για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων, από τη Διερευνητική Επιτροπή

Από τις στρατιωτικές ζώνες β΄ και γ΄ βαθμού στα κατεχόμενα έχει ξεκινήσει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) να θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εκσκαφών σε στρατιωτικές περιοχές, με απώτερο στόχο τις εκσκαφές μέσα σε τουρκικά στρατόπεδα, για ανεύρεση λειψάνων ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από το 1974.


Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, είπε πως ήδη άρχισαν τις εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές και συνεχίζουν το διάλογο με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, ο κ. Ζιρόντ γνωστοποίησε πως η ΔΕΑ έχει ζητήσει τη βοήθεια πυροτεχνουργών των ΗΕ προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε στις εκταφές στο Συγχαρί (αναστάληκαν) λόγω του εντοπισμού οβίδας πυροβολικού του 1974. «Ζητήσαμε από τις τουρκικές δυνάμεις οι ειδικοί να μεταβούν στην περιοχή. Ήδη απάντησαν ΄ναι΄ και αναμένουμε επίσημα το πράσινο φως», τόνισε.



Οι δυο ευρωβουλευτές υπέδειξαν στον κ. Ζιρόντ την ανησυχία για την ταχύτητα των εργασιών της ΔΕΑ. Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα ότι και «με την πίεση της ΕΕ, τη δική μας πάνω από όλα, η Τουρκία θα δίδει την ελεύθερη πρόσβαση και σε στρατιωτικές ζώνες».



Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ για το θέμα των αγνοουμένων (έχουν συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους) κορυφώνεται με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης (9 Νοεμβρίου) για τους αγνοούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχουν προσκληθεί να μιλήσουν Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και ευρωβουλευτές. Στις 11 Οκτωβρίου, ομάδα ευρωβουλευτών της Αριστεράς θα επισκεφθεί την Κύπρο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ.

Εξάλλου, η ομάδα της Αριστεράς κατέθεσε τροποποίηση, ζητώντας τα 25 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος στην τ/κ κοινότητα να αυξηθούν στα 28, με στόχο τα τρία εκατ. να δοθούν στη ΔΕΑ.