Ο Βρετανός υπουργός Αμύνης Dr Liam Fox φέρεται προβληματισμένος για το επίπεδο «θωράκισης» του βρετανικού αμυντικού δικτύου και υποδομών έναντι πιθανών κυμάτων ηλεκτρομαγνητικών παλμών τα οποία μπορεί να προέλθουν είτε από μια πυρηνική έκρηξη είτε ακόμη και από ηλιακές καταιγίδες. Τέτοιες διαταραχές έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη λειτουργία σε ηλεκτρικές συσκευές και να θέσουν εκτός λειτουργίας δορυφόρους. Τους προβληματισμούς του αυτούς ο βρετανός υπουργός πρόκειται να τους θέσει σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που έρχεται αναφορικά με τους κινδύνους των ηλεκτρομαγνητικών παλμών οι οποίοι μπορούν να αχρηστευόσουν ολόκληρες υποδομές και δη αμυντικές. Κάποια αποσπάσματα από την ομιλία του Dr. Fox που πρόκειται να απευθύνει τη Δευτέρα έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
«Όπως η φύση της τεχνολογίας μας γίνεται όλο και πιο περίπλοκη τόσο και η φύση των απειλών αυτών θα διευρύνεται. Τη στιγμή που όλοι μας ωφελούμεθα από τα προϊόντα της τεχνολογίας ταυτόχρονα όμως δημιουργούμε και τρωτά σημεία τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εχθροί μας. Έτσι όσο και προηγμένοι να γίνουμε η αλυσίδα της ασφάλειας μας είναι τόσο δυνατή όσο και το πιο αδύναμο σημείο της».
Η νέα αμυντική και στρατηγική αναθεώρηση για τη Βρετανία περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της στις απειλές των Η/Μ παλμών. Έτσι αρκετοί στο βρετανικό υπουργείο άμυνας βλέπουν ως απειλή το ενδεχόμενο μιας έκρηξης ενός πυρηνικού όπλου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δημιουργώντας ένα μεγάλο και ξαφνικό όπως αποκαλείται κύμα έκρηξης Η/Μ παλμού μεγάλου ύψους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος του βρετανικού υπουργείου, ένα εφιαλτικό σενάριο θα ήταν το Ιράν να καταφέρει να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ευρώπη. «Θα μπορούσαν να φέρουν τον πολιτισμό μας πίσω στην εποχή του μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός όμως από τον κίνδυνο των πυρηνικών εκρήξεων οι υποδομές μπορούν να αχρηστευθούν και από τις λεγόμενες γεωμαγνητικές καταιγίδες, «ποτάμια» θερμού πλάσματος που προέρχονται από ηλιακές εκρήξεις και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές, στα δίκτυα. Τέτοιες καταιγίδες τέτοιου μεγέθους οι οποίες ονομάζονται και «super-flares» όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες συνήθως συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια και η τελευταία είχε σημειωθεί τον 19ο αιώνα θέτοντας εκτός λειτουργίας όλα τα τηλεγραφικά δίκτυα. Ο κίνδυνος από μια στα 100 χρόνια ηλιακή καταιγίδα είναι μεγάλος σήμερα και αν συμβεί εκτιμάται πως θα αχρηστεύσει ολόκληρα ηλεκτρικά δίκτυα και υποδομές όπως τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, υδροδότηση ακόμη και τη βιομηχανία τροφίμων.