Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε άλλο έναν Αυστραλό για να την συμβουλεύσει για τις αλλαγές που θα κάνει στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Πρόκειται για τον δεύτερο Αυστραλό τεχνοκράτη που επιλέγει η κυβέρνηση Παπανδρέου για να την συμβουλέψει.
Και αν ληφθεί υπόψη ότι και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, προέρχεται από την Αυστραλία, τότε η «αυστραλιανή επιρροή» δεν είναι τελείως ασήμαντη.
Συγκεκριμένα, τη σύνθεση της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Αποτελείται από εννέα μέλη, πρυτάνεις και προέδρους πανεπιστημίων, καθώς και πρώην υπουργούς Παιδείας. Θα είναι άμισθη.
Σκοπός της επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις διεθνείς τάσεις που κυριαρχούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, θα συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και θα καταγράψει τις προτάσεις τους.
Από την Αυστραλία επελέγη ο Gavin Brown (καθηγητής Μαθηματικών) (φωτό), πρύτανης του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ (μέχρι τις 10 Ιουλίου 2008). Στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας (New South Wales), ο Brown κατείχε σειρά ακαδημαϊκών διοικητικών θέσεων, μεταξύ των οποίων του προέδρου του Τμήματος Θεωρητικών Μαθηματικών, του προέδρου της Σχολής Μαθηματικών, και του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών.
Το 1992, έγινε αναπληρωτής πρύτανης (για την Έρευνα) στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας. Το 1994, έγινε πρύτανης. Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ ανέλαβε το 1996.
Ο Brown είχε ενεργό συμμετοχή στο έργο του Συμβουλίου Έρευνας της Αυστραλίας ως πρόεδρος διαφόρων επιτροπών χρηματοδότησης στο διάστημα 1988-1993 και ως μέλος του Συμβουλίου στο διάστημα 1992-1993.
Έχει συγγράψει πάνω από εκατό ερευνητικές εργασίες και είναι μέλος εκδοτικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Υπενθυμίζεται ότι ο, επίσης Αυστραλός, Ρότζερ Γουίλκινς, είναι ένας εκ των πέντε ξένων εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.
Ο κ. Γουίλκινς έχει προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό την υιοθέτηση τριών στοιχείων του βρετανικού μοντέλου διακυβέρνησης: ένα Υπουργείο Πρωθυπουργού, ένα καλά δομημένο Διυπουργικό Γραφείο (Cabinet Office) και μια Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού (Strategy Unit). Επίσης, έχει προτείνει τη δημιουργία θεσμών μικροοικονομικής μεταρρύθμισης κατ' αναλογία με την Αυστραλιανή Επιτροπή Παραγωγικότητας. Τέλος, έχει συμβουλεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να δημιουργηθεί ένα σύστημα σύνδεσης των πολιτικών αποφάσεων με την ύπαρξη πόρων για την υλοποίησή τους - σύστημα που δεν διαθέτει, προς το παρόν, η Ελλάδα.
Ο κ. Ρότζερ Γουίλκινς, είναι γενικός γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας.
http://neoskosmos.com/news/el/node/10138